ЕК ще прави спешен план в случай, че руският газ спре съвсем

ЕК ще прави спешен план в случай, че руският газ спре съвсем
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен адресира в сряда въпроса за спешен план на Европейския съюз при пълно спиране на доставките на руски газ за страните членки.

"Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания на доставките на газ от Русия, дори за пълното им прекратяване“, каза тя в Европейския парламент, предаде ДПА. "Ясно е, че руският президент Владимир Путин използва енергията като оръжие. Дванадесет страни членки вече са пряко засегнати от частично или пълно спиране на доставките на газ от Русия", посочи шефът на ЕК.

Според фон дер Лайен ЕК ще представи до две седмици европейски план за извънредни ситуации в отговор на събитията от средата на юни, от когато доставките на руски газ за Европа бяха намалени драстично.

Тя подчерта значението на координиран и обединен европейски подход при спиране на руския газ, за да се защити както европейския пазар, така и най-уязвимите потребители.

"Държавите членки вече имат въведени национални планове за извънредни ситуации. Това е добре, но имаме нужда от европейска координация и съвместни действия. Трябва да се гарантира, че в случай на пълно прекъсване на доставките от Русия, газовите потоци, които все още са налични, ще потекат там, където са най-необходими".

"Трябва да осигурим европейска солидарност. И трябва да защитим вътрешния пазар и веригите на доставки на индустрията", каза още Фон дер Лайен. "Важно е да не забравяме горчивия урок, научен в началото на коронавирусната пандемия. Егоизмът, протекционизмът, затворените граници и забраните за износ биха довели само до разединение и фрагментация", посочи тя пред евродепутатите в Страсбург, подчерта значението на координиран и обединен европейски подход при спиране на руския газ, за да се защити както европейския пазар, така и най-уязвимите потребители.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС се запасява с газ и спомена за възможността за съвместни покупки и доставки на газ от САЩ. Според нея усилията за намиране на нови надеждни доставчици на газ напредват.

От март износът на неруски втечнен природен газ за Европа се е увеличил със 75 процента в сравнение с 2021 г., като износът на втечнен природен газ от САЩ за Европа се е увеличил почти три пъти, отбеляза тя. В същото време средномесечният внос на руски тръбопроводен газ е намалял с 33 процента спрямо предходната година.

 

 

#ЕК #Урсула фон дер Лайен #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »