Петков: Готова е програмата на новото правителство

Петков: Готова е програмата на новото правителство
A A+ A++ A

Законодателната програма на „Продължаваме промяната“ е била завършена във вчерашния ден и в рамките на днешния ще бъде изпратена на коалиционните партньори. Това съобщи тази сутрин преди началото на днешното правителствено заседание премиерът в оставка Кирил Петков. Тя е била изготвена на базата на разговорите, проведени с  „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата отцепници от „Има такъв народ“. Идеята е да има ясни срокове за законодателни инициативи и задачи пред изпълнителна власт на евентуалния кабинет „Василев“.

„Програмата съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите шест месеца. Реално голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите четири месеца, ако искаме България да продължи в този темп, а милиардите евро за усвояване, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят“, отбеляза Петков.„Ето защо е толкова важно решението в следващите няколко дни на всеки един депутат, който трябва да реши дали иска да закрие българския парламент, правейки невъзможно тази програма да се реализира, или ще прояви държавното отговорно отношение и ще застане зад развитието на България“, допълни той, цитиран от „Mediapool“.

Преди това пред bTV министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер посочи, че „Продължаваме промяната“ няма да предложи проектокабинет в петък, ако до четвъртък вечерта не са събрали гласовете на 121 депутати. По думите му все още се търси подкрепа, като недостигащите гласове са на шестима народни представители.

Миналата седмица настоящият премиер в оставка Кирил Петков обяви, че кандидатът на „Продължаваме промяната“ за нов министър-председател ще е не той, а Асен Василев. Това стана дни, след като от БСП обявиха, че няма да подкрепят нов кабинет с премиер Петков. След решението от партията на Крнелия Нинова се върнаха в преговорите и заявиха подкрепата си за ново правителство на ПП, припомня Mediapool.

След успешния вот на недоверие срещу кабинета „Петков“ през юни, миналата седмица президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на „Продължаваме промяната“ и на новия кандидат за премиер – Асен Василев. Проектопремиерът има време до петък, за да търси мнозинство за евентуалния нов кабинет.В момента ПП, БСП и ДБ имат 109 народни представители и подкрепата на шестимата отцепници от ИТН. Така правителството „Василев“ има подкрепата на 115 народни представители, за да имат мнозинство им трябват поне още шестима.

Самият кабинет може да мине и без директната подкрепа на повече от 121 депутати. За целта при евентуалното гласуване в пленарната зала трябва да не влязат 10 депутати от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ или „Има такъв народ“. Дори и това да стане, без ясно мнозинство правителството на Василев би било нестабилно и трудно би изпълнявало програмата си. Именно по тази причина „Продължаваме промяната“ продължава да търси подкрепа от отделни народни представители от опозицията. 

#Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »