Скандална ВИДЕО от Македония - голо техно парти в църква

Скандална ВИДЕО от Македония - голо техно парти в църква
A A+ A++ A

Голо техно парти се е развихрило този уикенд в ДойранНеобичаен е не само дрескодът (в случая по-скоро липсата му), но и избора на място за събитието - насред църквата „Свети Илия“, която е един от историческите символи и доказателство за българския етнически характер на Дойран и цялата област. Кадрите от партито се появиха в социалните мрежи и бързо набраха популярност.

Според информация, публикувана от местните медии, църквата е дала съгласие само за провеждане на поетични събития и концерти на камерни състави, изпълняващи класическа музика

Кметът на Дойран Анго Ангов обяви, че местната управа не е била уведомена и не носи отговорност за въпросното парти, на което при обиск полицията откри наркотици сред гостите, съобщи македонското издание Вечер“.

Реконструираната църква все още дори не е осветена и затова ние, както и останалите заинтересовани страни, очакваме изявление от организатора за злополучното събитие и злоупотребата с пространството, каза Ангов.

За църквата

„Свети Илия“ е възрожденска православна църква в град Дойран, Северна Македония. Църквата е изградена в 1848 година с доброволни дарения на дойранчани от мияшкия майстор Георги Новаков Джонгар. Построена е на висок хълм над Дойранското езеро. Църквата е катедрала на Поленинската епархия. Иконостасът е бил дело на видния резбар Димитър Станишев. След създаването на Българската екзархия в 1870 година, българите в Дойран започват да се опитват да си върнат катедралата от малцинството гъркомани в града. Подемат кампания за събиране на подписи на българите за доказване, че те са мнозинство с над две трети повече от патриаршистите гъркомани и сърбомани, и съгласно Закона за спорните черкви и училища трябва да получат църквата.

 

Така през февруари 1911 година българите получават спорната църква, което я превръща в исторически символ и доказателство за българския етнически характер на Дойран и цялата област.

Църквата е разрушена през Първата световна война и наскоро реновирана от Института за защита на паметниците на културата и музей в Струмица.

#църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »