Д-р Симидчиев предлага: Да се върнат маските в лечебните заведения и в градски транспорт

Д-р Симидчиев предлага: Да се върнат маските в лечебните заведения и в градски транспорт
A A+ A++ A

Ръстът на случаите на COVID-19 продължава. Още две области след София-град излязоха от зелената зона и са вече оцветени в жълто - Бургас и Варна. Това сочат данните, обобщени от Националния център по заразни и паразитни болести на 100 хил. души за 14 дни към 3 юли.

Към днешна дата средната заболеваемост е 82,53 на 100 хил. души. 

Заради ръста на случаите на COVID-19 бих върнал задължителното носене на маска в здравните заведения, защото това са местата, които се посещават и от болни хора, и от хора в рисковите групи. Аз бих направил това в областите, в които има жълт код - София-град, Бургас и Варна."

Това каза тази сутрин по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от "Демократична България".

"Бих въвел маски и в градския транспорт. Тези две неща според мен могат да направят така, че пандемията да не протече както преди", смята д-р Симидчиев.

Той съобщи, че ще говори със здравната министърка Асена Сербезова да се върне носенето на маските в здравните заведения и в градския транспорт.

Препоръки от МЗ

Засега от МЗ се ограничават с препоръки и повтаряне на добре известни и на малките деца съвети.

Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми:

повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария.

В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост.

При вариантa Омикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

 

#Д-р Симидчиев #ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"