Цветанов: Борисов, Петкова и Дончев се срещаха с руски лица от забранителния списък на ЕК

Цветанов: Борисов, Петкова и Дончев се срещаха с руски лица от забранителния списък на ЕК
A A+ A++ A

Решение за изгонването на тези руски граждани, голяма част от тях дипломати, смятам, че е правилно, но много закъсняло като държава член на ЕС. Това заяви бившата „дясна ръка” на Бойко Борисов – Цветан Цветанов в студиото на бТВ.

Той разкри, че при управлението на Борисов са провеждани срещи между руски представители от забранителния списък на ЕК и представители на партия ГЕРБ – по-точно бившият вицепремиер Томислав Дончев, бившият премиер – Бойко Борисов и бившият министър на регионалното развитие – Теменужка Петкова.

Цветанов припомни и случая Скрипал от 2018 година, когато той заяви, че ще има изгонени руски дипломати, но в крайна сметка такива нямаше. Той заяви, че причината за това е, че е било постигнато единомислие между БСП, президента, Борисов.

На въпрос дали когато е бил част от управлението е имало данни за български граждани, които са спонсорирани от Русия, за да разпространяват руската пропаганда у нас, както посочи и миналата седмица говорителят на кабинета в оставка – Лена Бориславова, Цветанов отговори:

„Имаше данни. И ако се върнем на докладите, които минаваха пред парламента, точно на разузнаването докладите бяха най-смислени и алармираха за руското влияние в България. Ние имахме управления, в които висшето ръководство на държавата прокарваше руските интереси. Турски поток е много ясен пример за това.”

На изненадата на водещата, че в случая става въпрос за управление, в което той е участвал, той заяви, че това са част от различията, които е имал с ръководството на партията към тогавашния момент.

„Понеже чуваме, че в Европа в периода, когато се работеше нормално с Русия, имаше балансирана политика и се визират канцлера Меркел и други, искам да кажа, че никога досега никой от тези европейски политици или част от неговия екип не е провеждал срещи с хора от забранителния списък на Европейската комисия.”

По-късно той посочи и имената на руските представители – Воробьов и Вабаков, както и имената на хората, които са се срещали с представители на Русия:

„Теменужка Петкова, Бойко Борисов, Томислав Дончев. Те са се срещали с хора, част от забранителния списък на ЕК – руски лица, които са били част от прокарването на това, което Теменужка Петкова реализира с подписването на пътната карта на „Турски поток”.

Цветанов припомни, че Теменужка Петкова е подписала пътната карта в Санкт Петербург. Същата пътна карта беше обявена за „изгубена” и тя не присъства нито в деловодството или в архивите на министерството на енергетиката.

„Това национална сигурност ли е? Това защита на националната сигурност ли е? Не сме ли били в услуга на чужди интереси?”, запита риторично Цветанов.

В края на разговора той призна, че е знаел за тези срещи, докато е бил в управлението и е водил множество разговори по този въпрос с Бойко Борисов.

 

#Цветан Цветанов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »