Иран: Новите санкции на ЕС са грешка!

Иран: Новите санкции на ЕС са грешка!
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад (вдясно) заедно със специалния пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими (вляво) по време на среща в Техеран, провела се в неделя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новите санкции на Европейския съюз спрямо Иран няма да повлияят върху ядрената програма на страната и няма да я принудят към преговори с международната общност, заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст.

Иран смята, че ЕС прави грешка, която ще отдалечени Съюза от необходимия резултат, предаде БГНЕС, позовавайки се на РИА „Новости“ и Ройтерс.

Техеран препоръчва на Брюксел да промени подхода си и вместо натиск да предприеме „по-логични стъпки“, които „могат да върнат страните на масата на преговорите“.

Новият пакет от икономически санкции спрямо ислямската република беше утвърден в понеделник на заседание на външните министри на 27-те страни от ЕС в Люксембург.

В „черния списък“ бяха включени още 34 ирански банки и компании, както и министърът на енергетиката Маджид Намджу.

Новият пакет санкции също така включва забраната за продажба на графит и алуминий на Иран, защото те могат да бъдат използвани за производството на ядрено оръжие и балистични ракети.

Мерките за по-нататъшен натиск върху иранския режим включват забрана за доставките на ирански газ, включително на европейските енергийни компании ще бъде забранено да сключват сделки за неговото закупуване.

Действащите по-рано санкции забраняваха инвестиции в иранската газова промишленост, но не засягаха вноса на синьо гориво в ЕС, колкото и незначителни да бяха неговите обеми.

На заседанието в понеделник външните министри на страните от ЕС решиха да разширят и санкциите срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

ЕС взе решение за замразяване на активите и налагане на забрана за пътуване на 28 сирийски граждани и две фирми.

Това беше 19-ото поред решение за санкции от началото на сирийския конфликт през март 2011 г., който довежда до 181 броя на хората и до 54 броя на компаниите в списъка на ЕС.

Мерките са насочени срещу хора, свързани с насилие срещу протестиращи, и лица, въвлечени в доставянето на оборудване, използвано от сирийския режим за репресии.

#ЕС #Европейски съюз #Сирия #санкции #списък #министри на външните работи #президент на Сирия #Башар ал-Асад #режим #Иран #банки #газ #нефт #петрол #Рамин Мехманпараст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »