Заради летните вируси: Опашки пред аптеките и недостиг на лекарства

Заради летните вируси: Опашки пред аптеките и недостиг на лекарства
A A+ A++ A

Лекарствата срещу грип са на привършване в аптеките. Това показа проверка на "България Днес". Причината са нарастващите случаи хора с летен вирус. Най-вече преобладават стомашно-чревните инфекции, които протичат с температура, повръщане, разстройство и хрема. Те повалят и деца, и възрастни.

"Почти са свършили лекарствата за гърло. Хората най-често се оплакват от кашлица и стомашно-чревни неразположения. Има и такива, които си купуват лекарства за всеки случай, особено преди да заминат на почивка", споделя пред вестника столична аптекарка.

Замърсени храна, вода и прибори обикновено са сред основните причинители на стомашно-чревните инфекции, особено по морето. Ако се консумира недобре съхранена храна от животински произход, това крие риск и от зараза със салмонела, предупреждават здравните специалисти. Бактериите се предават и чрез мръсни ръце, затова миенето им не трябва да се забравя, като всяко трябва да е поне по 20 секунди, със сапун под течаща вода. Хапването на повече лимони също е добър начин за превенция.

Според част от фармацевтите нарасналият брой на пациенти се дължи и на увеличения брой заразени с COVID-19 в столицата. От вторник София отново е в жълтата зона по ниво на заболеваемост. Оттогава всекидневно се регистрират между 160 и 200 болни. У нас вече има и няколко заразени с новия подвариант на Омикрон. ВА.5 е много заразен, а протичането му е сравнително тежко.

Междувременно в Благоевград инициират размяна на лекарства в социалните мрежи. Поради липса на денонощна аптека в близо 80-хилядния град хората не могат да се снабдят с необходимите медикаменти след 21 часа. В родителските групи редовно се търсят сиропи за сваляне на температура или за облекчаване на кашлица. Друга опция на благоевградчаните да си набавят лекарства нощем са вендинг машините. Невинаги обаче те разполагат с всичко необходимо.

"България Днес" потърси коментар от Българския фармацевтичен съюз. От там споделят, че нямат данни за изчерпани лекарства в мрежата.
"Нямаме информация за дефицит на лекарства. Някои колеги дори се оплакват, че нямат работа. В по-крайните квартали на София, когато има само една денонощна аптека и в нея работи само един фармацевт, е напълно нормално да се образува опашка", категоричен е Димитър Маринов - главен секретар на БФС.

 

#грип #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"