"Банк ъв Ингланд" предупреди кредитните институции: Гответе се за икономическа буря

"Банк ъв Ингланд" предупреди кредитните институции: Гответе се за икономическа буря
A A+ A++ A

"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) предупреди днес, че икономическата перспектива за Великобритания и света се е влошила и препоръча на банките да увеличат капиталовите буфери, за да могат да "преминат" през бурята, предаде Ройтерс.

Икономическата перспектива за Великобритания и за света се е влошила съществено, обяви "Банк ъв Ингланд" при публикуването на последния си доклад за финансовата стабилност. Британската централна банка подчерта, че развитието на ситуацията в Украйна ще е ключов фактор за по-нататъшното развитие на ситуацията. 

Според прогнозите на световни институции като Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Великобритания е по-податлива на рецесия и трайно висока инфлация, отколкото останалите западни страни. Всички те се борят с глобалните сътресения на пазара на енергия и стоки.

Британските банки са добре позиционирани да понесат дори по-тежък икономически спад, отбеляза "Банк ъв Ингланд" , въпреки че се очаква капиталовите им коефициенти, които все още са стабилни, да се понижат леко през идните тримесечия.

Въпреки влошаващата се ситуация с разходите за живот и инфлация, която върви към двуцифрена стойност, банките са устойчиви към дългова уязвимост сред домакинствата и бизнеса, подчерта "Банк ъв Ингланд".

Британската централна банка изрази загриженост за състоянието на основни финансови пазари като облигациите на американското и британското правителство, които бяха обект на "спринта за кеш", когато пандемията от Ковид-19 доведе до панически продажби.

 

 

#Bank of England #кредитни институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"