МФ: Парите по Плана за възстановяване - намалени заради кабинета "Борисов"

МФ: Парите по Плана за възстановяване - намалени заради кабинета "Борисов"
A A+ A++ A

От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост, като причина за това е механизъм, одобрен от правителството на Бойко Борисов.

Сумата от 580 милиона евро е намалена от Плана за възстановяване заради правната рамка, подписана от кабинета Борисов, смятат от Министерството на финансите.

В рамката е записано, че 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде причислено на базата на реално отчетените икономически данни за растежа през 2021-ва.

Данните за него са финализирани към юни 2022 година, на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за Европейския съюз, обясняват от министерството.

Това означава, че икономиката ни се представя добре, но заради записаното в документа се налага да бъде направено намаление на европейското субсидиране.

 Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите членки. Преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България, посочват от финансовото министерство

На 22 държави членки на ЕС грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, се казва в съобщението на Министерството на финансовите.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

Снимка: inews.bg/Марио Евстатиев

#МФ #план за възстановяване #ЕК #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »