НАП подхваща 22 българи с имоти в Дубай

НАП подхваща 22 българи с имоти в Дубай
A A+ A++ A

Националната агенция за приходите (НАП) проверява факти и обстоятелства около 22 българи, които притежават имоти в Дубай. За още един човек информация е предоставена на екипа, който му прави ревизия. Това се вижда от годишния отчет за дейността на агенцията за 2021, пише "Дневник".

В него се посочва, че са приключили 3 от проверките и ревизията. За трима собственици не са установени данни за укрити доходи, а един от тях се оказва, че не е местно лице

Изпратени са 2 запитвания за обмен на информация до ОАЕ и продължават проверките на 19 души. 

Не се посочва какви са мотивите за проверката и как е определен обхватът й.В началото на май международно журналистическо разследване установи, че над 240 български граждани и пребиваващи в страната притежават имоти за над 160 млн. долара в Дубай. Сред собствениците са Ирена Кръстева - майката на депутата Делян Пеевски, строителният предприемач и бивш зам.-директор на АПИ Велико Желев, Биляна Стоянова - сестрата на зам. главния прокурор Борислав Сарафов.

В публикуваните списъци има и една косвена връзка с България. Това е Стефан Стайнкелер, който е един от обвиняемите за създаването на криптовалутната пирамида OneCoin, създадена от родената в България Ружа Игнатова. Той заедно с двамата си братя беше сред ключовите фигури, промотиращи схемата в Италия, напомня "Капитал". Според Dubai Uncovered той притежава два апартамента, струващи над 1.7 млн. долара. За самата Игнатова, която е издирвана от властите в САЩ и Германия и в неизвестност от 2017 г., също се знае, че притежава имение в Дубай, което обаче не попада в изтеклите данни.

В Дубай се укрива от българските власти и бизнесменът Васил Божков, който има повдигнати 18 обвинения в България. В една от малкото си медийни изяви, малко след като пое поста директор на НАП, самият Румен Спецов признава, че е живял в Дубай, без да посочва детайли, с мотива, че "това са лични теми".

По данни на агенциите за недвижими имоти Дубай все повече набира скорост като желана от българи дестинация за покупка на ваканционен имот. Според Никола Стоянов, основател и мениджър на Luximmo, цитиран от "Капитал", това ще е следващият голям хит за покупка на българите. Според него активността в тази посока се е засилила тъкмо през 2021 г.

 

 

#имоти #Дубай #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"