Има ли чадър над криптокралицата Ружа Игнатова, ча духна навреме от България?

Има ли чадър над криптокралицата Ружа Игнатова, ча духна навреме от България?
A A+ A++ A
Предупреди ли някой криптокралицата Ружа Игнатова да духне навреме от България в края на 2017 г.? Този въпрос отново е на дневен ред, след като миналата седмица стана ясно, че създателката на OneCoin влезе в списъка на ФБР в топ 10 най-търсени лица заради обвинения за измами и пране на пари. Предполага се, че ощипаните от българката “шарани” са се разделили със спестявания от порядъка на 13 млрд. долара.

Подобна “чест” не е оказвана досега на нито един български бандит, независимо от неговия ранг в йерархията на престъпността. В опит да установят къде се крие Ружа, агентите от ФРБ предлагат награда от 100 000 долара за този, който даде достоверна информация за нейните координати. 

Родената през 1980 г. в Русе Ружа Игнатова изненадващо напуска България с нискотарифен полет за Атина на 25 октомври 2017 г. Ходът й е озадачаващ, защото се знае, че милиардерката разполага с частен самолет, който във всеки един момент й е бил под ръка.  Тя има немски паспорт, което я прави много по-гъвкава в плановете къде и как да се скрие. Няколко месеца преди това две служби - ФБР в САЩ и прокуратурата в Билефелд- Германия започват активно да работят срещу престъпната й империя.

Не е ясно дали в самото начало властите на двете държави са имали връзка помежду си и дали въобще са координирали действията си.  Но е факт, че специализираната прокуратура, ръководена тогава от Иван Гешев, е била не само информирана, но е търсено съдействие от нейна страна, за да се открият още факти за незаконната дейност на Игнатова. 

На този етап остават в тайна действията на родните обвинители. Според информацията на чуждите служби,  по това време Ружа е имала контакти с високопоставени лица от управлението на страната. Това също навежда ФРБ на мисълта, че е възможно дамата да е била подпомогната при бягството и последващото й укриване. 

В същото време американските разследващи органи успяват да пробият мафиотската структура на българката. Първо задържат дясната й ръка и нейн любовник Гилбърт Армента.  Преди да се хване с Ружа, той е бил собственик на грузинската банка "Капитал", чийто лиценз е отнет година по-рано за пране на пари на различни организации, включително и на OneCoin.

Монтирани бръмбари в телефона му, успяват да документират стотици разговори между двамата влюбени. Благодарение на тях става ясна и цялата схема по лансирането на фалшивата криптовалута. Идентичен подход американските служби прилагат и спрямо брата на Ружа - Константин. Предполага се, че той и Гилбърт в момента са включени в програмата за защита на свидетелите. Засега най-сериозно го отнася единствено адвокат Марк Скот, който е признат за виновен за изпирането на 400 млн. долара. 

Издирваната от ФБР българска аферистка се оказва доста прозорлива. Докато води интимни разговори с Гилбърт Армента, тя решава да провери неговата лоялност. На свой ред праща хора, които да монтират СРС-та, за да следи изкъсо действията му. Благодарение на това разбира, че любовникът й е “пробит” и действа в полза на службите.

Любопитно е да се разбере как е било провокирано нейното недоверие, за да се стигне до монтирането на подслушвателната техника. Международните служби са действали предпазливо, тъй като са знаели, че срещу себе си имат интелигентен противник. Едва десетгодишна Ружа се премества да живее в  Германия.

Записана е да учи в 4-ти клас, без да знае и една дума на немски. Напредва до такава степен, че в гимназията успява да вземе два класа за една година. Учителите били изненадани от възможностите на момичето, заради което й предвещават светло  житейско и професионално бъдеще. Прави са, но само донякъде, защото вирусът на OneCoin, който Ружа създава,  успява да “ зарази” около 10 милиона души в 175 страни. Преди това завършва магистратура по „икономика“ в Университета в Констанц и трупа опит като посредник на финансови и банкови институции. В "Уикипедия" за Ружа пише:

"В периода 2009 – 2010 година е членка на борда и финансов директор на инвестиционния фонд CSIF, който се управлява от Цветелина Бориславова. Влиза и в още няколко негови дъщерни дружества.

Ружа Игнатова и баща ѝ, Пламен Игнатов, закупуват металургичен завод в Бавария, който през 2012 година фалира. Игнатова не обявява несъстоятелността на завода, за което получава условна присъда. Синдикът на дружеството обвинява семейството в кражба на 1 милион евро".

И още: "Игнатова е избрана за бизнес дама на годината за 2014 година. През 2015 година е панелистка по тема „Бъдещето на финансовите транзакции“ на Fourth EU-Southeast Europe Summit – събитие, организирано от списание „Икономист".

Именно благодарение “успеха", който учителите предвещават, Игнатова се превръща в  една от най-големите измамници в криминалната история на света. Тя успява да изгради сериозен център на своята престъпна дейност в Дубай.  Говори се, че 185 милиона долара са отишли в базиран в Дубай инвестиционен фонд за конни надбягвания. Засечена е да пътува често както до ОАЕ, така и до страните в Централна и Източна Европа със солидна въоръжена охрана и сътрудници. 

Германският таблоид "Билд" пише, че в момента Ружа Игнатова вероятно живее на яхта в Средиземно море. Изданието отбелязва, че си е направила пластични операции, които са променили изцяло нейната външност. Разбира се в медиите се прокрадват и тези, че топизмамничката може да е убита, но свидетелски показания на хора, които са имали вземане-даване с българката през последните години лесно я оборват. Има твърдения, че служители на фирмата на Ружа Игнатова са изпрали част от припечеленото и във Венецуела.   

В разследване на “168 часа” се отбелязва:  На завършване на гимназията написала в книгата за пожелания: “Ще уча право в Хайделберг, след това ще бъда невероятно успешен адвокат, ще се омъжа за богат човек, ще имам деца и ще прекарам годините си, след като се пенсионирам, на един от неговите (моите!) Карибски острови”.

Дали издирваната под дърво и камък българка вече не е изпълнила мечтата си?

 

Екип на Фрог нюз

 

#Ружа Игнатова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"