Москва с първи коментар след отпътуването на изгонените дипломати

Москва с първи коментар след отпътуването на изгонените дипломати
A A+ A++ A

Първи коментар от Москва след отпътуването на отзованите руски дипломати от София.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова не вижда начин руското посолство в София да продължи да функционира. Това заяви тя в разговор за телевизия „Россия-1“, като подчерта, че за това е виновно българското правителство.„Те сведоха до нула възможността дипломатическата ни мисия да работи. В края на краищата то трябва да работи по някакъв начин“, коментира Захарова, цитирана от bTV, и добави, че руските власти скоро ще коментират ситуацията по-конкретно.

Тя се оплака, че от България е експулсиран целият технически персонал на посолството. Затова и оттук нататък осигуряването на техническа подкрепа за гладкото функциониране на руската легация е почти невъзможно. Захарова каза още, че кабинетът в оставка е взел решението за изгонването на служителите под чуждо влияние. По нейно мнение целта е да бъде нанесен съкрушителен удар върху българо-руските отношения с цел парламентът да върне част от доверието си.

По-рано Александър Грушко, зам.-министър на външните работи, също коментира казуса с експулсираните служители и дипломати в руското посолство. Той заяви, че Русия много внимателно ще обмисли дали руската дипломатическа мисия в София ще продължи да работи.

Припомняме, че в неделя 70 служители на посолството напуснаха София. Те излетяха с два правителствени самолета заедно със своите семейства. Руският посланик в България - Елеонора Митрофанова - от своя страна заплаши с пълно скъсване на дипломатическите отношения между София и Москва.

#Москва #София #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"