Бюджетни активности в столичните паркове

Бюджетни активности в столичните паркове
A A+ A++ A

Лятото е в разгара си, което неминуемо ни предизвиква да напуснем пределите на дома в търсене на забавления и нови емоции. Всичко това звучи страхотно до момента, в който не изпаднем в ситуацията - седмица преди заплата, а портмонето ни плаче и ни казва да се приберем вкъщи... Но! Дори в столицата можем да намерим много неща, които да правим безплатно или с ограничени финанси. Независимо дали сами, с приятели или с половинка, на тези места можем да се забавляваме и да опознаем София.

Ще ви дадем някои идеи, а се надяваме, че и вие ще се включите в коментари, за да обменим опит и да направим лятото наистина незабравимо, независимо от бюджета, с който разполагаме.

Ще започнем от по-очевидните и ще продължим с тези, за които може и да не ви е хрумвало!

Разходка в парка и още нещо

Едно от най-очевидните забавления е разходка в някои от десетките паркове в София. Вероятно и във вашия квартал има парк или градина, където да се разходите с кучето, сами или с приятели, но защо не посетите някой от по-известните такива в града, където можете да откриете много нискобюджетни активности или да поседнете на пикник или на хамак на зелената полянка.

Ботаническа градина на БАН

Разположена е южно от Околовръстния път, между кварталите Драгалевци и Бояна. Основана е през 1882 г като Княжеска ботаническа градина, която тогава се намира в центъра на града, където днес стои Паметникът на Съветската армия.

Колекциите и днес наброяват около 4000 вида висши растения, което е над 1% от разнообразието им в света. Колекциите и от тропически и субтропически растения са най-богати на Балканския полуостров.

Работно Време: Март - Октомври: Вторник - събота: 10:00 - 17:00 ч.; Ноември - Февруари: Вторник - събота: 10:00 - 16:00 ч.

Цени:

Организирани групи учащи се, деца: 1.00лв.

Студенти, пенсионери (при представяне на документ): 2.00лв.

Възрастни (без преференции): 4.00лв.

Ловен парк

Ловният парк, който често бива бъркан за част от Борисовата градина, е място, за което трудно ще откриете много информация. Най-много да прочетете, че се намира на юг от Софийския зоопарк и на север от Борисовата градина. Липсата на инфраструктура в случая си е направо полза, тъй като прави това зелено кътче от града много специално и изолирано. Ако решите да се поразходите из него, ще се почувствате сякаш сте в гора на стотици километри от София, а не в сърцето на града. 

Паркът си има и собствен воден източник – Драгалевската река. Можете да повървите по нея доста време, а ако сте съвсем ентусиазирани, даже ще стигнете до Витоша. Все пак трябва да ви предупредим, че на места реката изобилства от автомобилни гуми, найлонови торбички и всякакви други бивали и небивали предмети, като сутиени например, които къде да изхвърли човек освен в реката. За щастие, тези места са само около жилищните блокове, така че Драгалевската река става доста симпатично място навътре в гората. 

Повече информация за Ловният парк, можете да откриете тук.

Борисова градина

Това е най-големият парк в столицата и именно затова го наричат "белите дробове на София". Историята му започва преди цели 137 години.

Днес Борисовата градина е място за срещи, разходки и забавления. Нека да видим дали ще се сетите за всички неща, които паркът предлага!

Разходка с привкус на история

Още от 1920 г. започва поставянето на бюст-паметници на видни българи. Първият е на Иван Вазов по повод 70-годишния му юбилей. В парка можете да видите и бюстове на: Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Любен Каравелов, д-р Петър Берон, Йордан Йовков, Пейо Яворов, Емилиян Станев и още много други бележите личности от българската история.

Астрономическата обсерватория

Да, в Борисовата градина има Астрономическа обсерватория на СУ "Св. Климент Охридски". Тя е изградена в периода 1892-94 г. и днес сградите към нея впечатляват с изящество и красота! Можете да посетите Обсерваторията през деня или през нощта, след като направите заявка поне ден предварително. Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп при ясно небе. Повече информация можете да откриете тук.

Патешкото езеро

Езерото с водоплаващите птици или както още е известно "Патешкото езеро" се намира точно срещу детската площадка "Слончето", в началото на парка. То е създадено още през 1972 г. В средата му е изградено изкуствено островче, на което е поставена къщичка с храна за обитателите на езерцето.

Романтика край Езерото с лилиите

Това е едно от най-красивите места в целия парк. Езерото с лилиите е създадено в далечната 1886 г. по проект на градинаря Даниел Неф. Любопитното е, че на мястото му е имало мочурище. В езерото са пуснати червени рибки и са поставени водни лилии. Заради първите то дълго се е наричало Рибното езеро. През годините обликът му се променя многократно. Днес от него са останали само жабите и водните лилии. Около езерото има група от вековни дървета - летен дъб. Не случайно мястото е любимо за срещи и разговори, особено през топлите месеци, когато дърветата хвърлят дебели сенки.

Детски забавления

В парка има няколко къта за деца, където малчуганите могат да се катерят, да се пързалят, да скачат на батут, да карат колички и какво ли още не. Най-големият детски кът е "Слончето". През топлите месеци можете да покарате водно колело или лодка с детето си в езерото "Ариана". А през зимата да отидете заедно на ледената пързалка, която традиционно се поставя там.

Музика и партита

Да не забравяме, че в Борисовата градина се намира една от най-готините сцени на открито - Маймунарника. През лятото там редовно гостуват любими групи и изпълнители. Интересни събития се организират и на Лятната сцена. Позната е още като “лятна естрада” и “летен театър”.

Спорт

Освен че можете да карате колело, ролери, тротинеткиа, да играете хек, федербал, шах или каквото друго ви хрумне, не забравяйте, че в пределите на парка се намират два стадиона. Това са: Националният стадион "Васил Левски" и стадион "Българска армия". Ако сте футболни фенове, не пропускайте да гледате някой мач на живо. Ако ли не, то тогава можете да се насладите на концерт на някой световноизвестен изпълнител там през летните месеци.

Южен парк

Това е един от най-големите паркове в столицата. Той е заключен между бул. „Петко Ю. Тодоров“ на запад, ул. „Бяла черква“ на север, ул. „Хенрих Ибсен“ на юг и югозапад и улица „Козяк“ на изток. А на нас - екипът на Peika.bg ни е един от най-любимите градски паркове. Затова, без да губим повече време, се отправяме за една приятна разходка! Идвате ли?

Ето и някои интересни идеи за пикник в Южния парк.

След като сме похапнали бюджетно в парка е време за малко активности. На територията на парка има декоративна настилка, детски сектор с няколко площадки, водни съоръжения, фитнес уреди, големи полянки за разходки и малки заведения за хранене. Може да ползвате влакче за разходки или рикши. В Южния парк се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а 2 записани в Червената книга на България. През парка преминава Перловската река, която се влива в река Искър. В Южния парк е открита и концертна сцена на която често се изнасят безплатни концерти.

Докторска градина

Малка и кокетна, докторската градина е сгушена между улиците „Оборище“ и „Шипка“, където се намират множество заведения и културни обекти като Галерията СБХ (Съюз на българските художници). Названието на градинката идва от Докторския паметник, изграден в името на медицинските работници, загинали в руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) На стените на паметника са увековечени имената на 531 лекари и санитари.

Парк Камбаните

Това място е чудесно за разходки или пикник сред природата. Децата много ще се забавляват удрайки всички камбани, а пък вие може да им кажете всяка от тях на коя държава е. Официалното име на парка е „Международен парк на децата от света“. Най-голямата камбана тук тежи 3650 кг, най-старата датира от 11 век, а пък бългаската камбана тежи 1300 кг, препратка към честването на 1300 от основаването на Българската държава през 1980 г.

На кино в парка!!!

През целия летен сезон жителите на София ще могат да се насладят на български и международни късометражни филми, подсигурени от екипът на Kinematograf.bg. Любителите на късата форма в седмото изкуство ще имат шанса да гледат специално подбрани селекции, както от класически, така и от непоказвани досега заглавия. Филмите са разпределени в 18 прожекции на различни локации из столицата. Това лято обаче събитията имат още един основен акцент. Киното, изкуството и културата са за всички и всеки трябва да има достъп до тях. Затова през горещите летни месеци софиянци ще имат възможността да гледат късо кино в прохладата на откритото пространство напълно безплатно. Достъпът до събитията ще е свободен, но най-хубавите места ще са ограничени, така че побързайте да разгледате пълната програма на лятното кино в София.

Някои от местата с лятно кино в София са парк Студентски, парковете в Младост 2, 3 и 4, Северен Парк, Гьоте-институт, двора на 127 СУ и други, а датите са от Юни до Септември. Лятното кино се осъществява с подкрепата на Столична община, Гьоте-институт България, Район Студентски, Район Младост, Район Витоша и Район Надежда.

Следва продължение...

#София #парк #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"