След шокиращите подробности по случая с връзваните бебета: Директорът на болницата с позиция

След шокиращите подробности по случая с връзваните бебета: Директорът на болницата с позиция
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен д-р Васислав Петров определи като лична атака срещу него информация, представена на брифинг от доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, съобщиха лечебното заведение.

„Смятам, че атаката е персонално срещу мен. Болницата стои добре. Приемам го така, защото като председател на Сдружението на областните болници съм казвал своето мнение нееднократно пред Министерството на здравеопазването, пред НЗОК и Здравната комисия в НС, че това, което се прокарва като политика спрямо областните болници, ще доведе до рязко влошаване на тяхното финансово състояние до края на годината“, каза д-р Петров.

Той отхвърли обвиненията за нарушения в сферата на обществените поръчки като несъстоятелни и е категоричен, че през последните четири години не са констатирани нередности от проверяващите органи по отношение на проведени обществени поръчки и документацията по тях.

 

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

 

Няма издадени актове нито на изпълнителния директор, нито на длъжностни лица от болницата. Преди повече от четири години е установено нарушение от АДФИ за задържане на гаранция повече от 30 дни, за което директорът е платил глоба от 100 лева.

По отношение на обвиненията за невзети мерки при установените случаи на фиксиране на деца в Педиатричното отделение д-р Петров заяви:

„След този случай беше извършена проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Държавната агенция за закрила на детето. Бяха дадени препоръки какво допълнително можем да включим към Правилника за вътрешния ред на болницата, за да се регламентира ясно защо, кога, как и за колко време може да бъде фиксирано дете при венозна инфузия.

Направихме корекции на всички документи. Изготвихме изцяло нов правилник, в който подробно описахме всичко това и не виждам защо бивам обвинен, че в нашите правилници това го има.

Трябва да го има в правилника на всяка болница, защото тези случи са за деца, които са без майки и е опасно да бъдат оставени сами с включена венозна инфузия. Бяха наложени дисциплинарни наказания на цялата смяна, която е била на работа, на началника на отделението и старшата медицинска сестра за неосъществен контрол.

Сега се правят ежеседмични проверки от зам.-директора по медицинските дейности и главната медицинска сестра, както и ежедневни проверки от старшата сестра и началника на отделението. Считам, че сме предприели всички мерки, за да се прекрати тази практика“, каза д-р Петров.

Припомняме, че на 1 юли здравните власти обявиха пред медиите шокиращи подробности по случая с връзваните бебета.

Доц. Пандов обясни, че проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в МБАЛ-Сливен е установила, че във вътрешния правилник на болницата е утвърдено децата да се връзват и това е в нарушение със съответните медицински стандарти.

Той каза, че след на направена втора проверка от "Медицински надзор" 3 месеца по-късно - инспекторите отново констатират, деца, които са връзвани по същия начин. Доц. Пандов подчерта, че става дума за нечовешко отношение, измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение.

И допълни, че тоест в Сливен имаме комплексни нарушения - както в Закона за обществените поръчки, така и на медицинските стандарти и обясни, че изпълнителният директор на лечебното заведение носи цялостна отговорност за организацията отговорност за случващото се.

Припомняме още, че случаят е от февруари. Тогава се появи информация в медиите, че невръстни бебета, приети в детското отделение на болницата, са връзвани за леглата си.

А майка на един от малките пациенти сподели, че децата били държани така дълго време. Освен това част от персонала не проявявал добро отношение към лекуващите се.

Междувременно беше назначена вътрешна проверка в лечебното заведение, а ръководството изрази в позиция своето дълбоко огорчение от тиражирани в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти.

Последва проверка и от Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и назначи проверка в областната болница. Проверяващите от Главна дирекция „Контрол по правата на детето“ към ДАЗД трябваше да инспектират лечебното заведение и при установяване на нарушения относно спазване правата на детето, да издадат актове по реда на Закона за закрила на детето, както и от прокуратурата.

#болница #бебета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »