Приказните дворци на Истанбул – Долмабахче и Топкапъ

Приказните дворци на Истанбул – Долмабахче и Топкапъ
A A+ A++ A

Истанбул е красив, космополитен град, който очарова не само с интересни сгради и култура, но и с невероятна атмосфера. Това е единственият град в света, който е разположен на два континента – Европа и Азия, разделян от Босфора.

В Истанбул може да се насладите на една прекрасна симбиоза между модерното и традиционното. Тук може да се запознаете с една невероятна култура, която ще ви доближи максимално до ориента. В Истанбул няма начин да скучаете. Тук има за всеки по нещо – богата култура, интересна история, много стари традиции, красиви забележителности, бурен нощен живот, прекрасна кухня, която ще ви отведе в нови измерения и още много други неща, на които може да се насладите по време на своя престой в града.

Едни от най-красивите места, които задължително трябва да посетите в Истанбул са двата приказни двореца Долмабахче и Топкапъ.

Дворецът Долмабахче се намира на Босфора. Той представлява впечатляваща правоъгълна постройка, която има 285 стаи, 46 зали, 6 бани и 68 тоалетни. Главното крило на двореца е построено успоредно на морския бряг, което придава едно допълнително очарование на сградата. В двореца се намира прекрасен полилей, който тежи внушителните 5.5 тона. Харемът на двореца също е разположен перпендикулярно на морето, като в него има различни по размер помещения. Общите помещения са свързани по между си чрез двойни коридори.

Тук има и султански покои, състоящи се от две помещения, които са доста богато украсени. В дворцовите зали на Долмабахче има 36 полилеи от кристал на марката Бохемиа. Освен това може да се видят прекрасни мебели, които са пращани от Египет, Китай и Индия. Силно впечатление в двореца правят и кристалните камини, парапети, огледала и свещници. Тук са изложени 280 броя вази, които са произведени в Япония, Китай, Франция. Друг впечатляващ експонат в Долмабахче са часовниците, които са 158 на брой.

Долмабахче е като един истински дворец от приказките. Тук може да се насладите на типичната ориенталска орнаментика и култура.

Топкапъ е другият прекрасен дворец в град Истанбул, който също не е за подценяване. Той е построен в периода 1460 – 1478 г. от Фатих Султан Мехмет. Първоначално дворецът е бил предвиден за седалище на Османската империя, както и като жилище за османската династия. Интересен факт за двореца е, че всички освен султана са слизали от конете си, за да влязат.

Архитектурата на Топкапъ е наистина впечатляваща, не само вътре, но и отвън. Едно от най-красивите и интересни помещения тук е съкровищницата. Тя се състои от четири помещения. В тях са разпределени множество от съкровищата на Османската империя, които определено си заслужава да се видят.

Друга много важна сграда в двореца Топкапъ е библиотеката. Тя се намира зад стаята за приеми в женското отделение в третия двор. Тя е построена през 1719 г. от Султан Ахмет Трети. Тя се състои само от един етаж. Рафтовете на библиотеката са много красиви. Те са богато украсени със слонова кост, седеф и майсторски направени дърворезби.

В двореца Топкапъ може да се насладите на много богата колекция от стъкло и порцелан. Там има и отделна експозиция за местни порцеланови изделия, които са изработени в Истанбул и са доста богато украсени.

#Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"