ТУ си е купил брониран автомобил, Сметната палата му се закани

ТУ си е купил брониран автомобил, Сметната палата му се закани
Университетът си е купил брониран автомобил през март 2011 г. от охранителна фирма, който впоследствие през януари тази година е бракуван. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Техническият университет в София е единственият университет, чийто годишен финансов отчет за 2011 г. не е заверен от Сметната палата, а причината за това са сериозни нарушения.

Установено е, че за земята и прилежащите терени на 11 сгради няма документ за собственост и същите не са осчетоводени. За 15 сгради, осчетоводени по сметки, не са представени актове за собственост.

Осчетоводена е земя от 26 278 кв.м на стойност 409 936 лв., но към края на годината за нея няма документи за собственост. Не е осчетоводена и продукцията на студентите.

Университетът дори през март 2011 г. си е купил брониран автомобил от охранителна фирма, който впоследствие през януари тази година е бракуван.

Така на практика според Сметната палата е извършен нецелесъобразен разход на бюджетни средства, предаде БГНЕС.

Сметната палата е отказала да завери годишните финансови отчети само на четири общини – Бяла Слатина, Борован, Септември и Бобошево.

През миналата година палатата е извършила текущ контрол на периодичните финансови отчети на 264 общини, 43 министерства и ведомства и 36 държавни висши училища.

С резерви са заверени отчетите на Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на земеделието и храните и Министерството на вътрешните работи, а отчетите на останалите десет министерства са заверени без резерви, но с обръщане на внимание.

Без резерви от страна на Сметната палата са заверени отчетите на Администрацията на президента, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита от дискриминация, Държавната комисия за енергийно и водно регулуране, Държавната агенция за национална сигурност, Агенцията за ядрено регулиране и на десетина висши учебни заведения.

По три от приетите одитни доклади са констатирани данни за престъпления и затова палатата ще изпрати информацията на прокуратурата.

Става дума за докладите за три общини – Монтана, Смолян и Генерал Тошево.

При Генерал Тошево има данни за извършена измама, тъй като са използвани разходно оправдателни документи от юридически лица без регистрация в Търговския регистър.

През 2011 г. Сметната палата е приключила и 214 финансови одита, 42 одита за съответствие при финансовото управление и 7 одита на изпълнението, 9 специфични одита и един одит, възложен от 41-вото Народно събрание.

#Техническият университет #София #Сметната палата #брониран автомобил #одит #Бяла Слатина #Борован #септември #Бобошево #Министерството на здравеопазването #Министерството на отбраната #Министерството на труда и социалната политика #Министерството на земеделието и храните #Министерството на вътрешните работи #Комисията за финансов надзор #Комисията за защита на конкуренцията #Комисията за защита от дискриминация #Държавната агенция за национална сигурност #Агенцията за ядрено регулиране #Монтана #Смолян #Генерал Тошево #Търговския регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »