Проектокабинет „Василев“ - започва работа по изготвянето на управленска програма

Проектокабинет „Василев“ - започва работа по изготвянето на управленска програма
A A+ A++ A

Днес започва работа на експертно ниво по програмата, която трябва да даде конкретика за приоритетите, по които, ако бъде съставено второ правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП), то ще работи през следващите шест месеца. Това стана ясно вчера след последните засега разговори на политическо ниво на кандидата за премиер Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме Промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) депутати, посочва БТА.

В събота от ПП проведоха консултации в парламента с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. В нея, освен от левицата и ДБ, ще участват и отцепилите се от ИТН народни представители.

Василев обясни, че желанието на ПП е да бъде изработена най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. Още съм оптимист за намиране на подкрепа, заяви той в неделя.

Дали ще върнат мандата на президента неизпълнен, ако не бъде намерена подкрепа от минимум 121 народни представители, или все пак ще подложат на гласуване проектокабинета, решението ще бъде взето, по думите на кандидата за премиер, заедно в "Продължаваме Промяната“ с Националния съвет на партията. "Запазвам личното си мнение за себе си в този момент", уточни той.

"Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така, както и първият кабинет", обяви след края на срещата с "БСП за България" Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и в много кратни срокове да се изготви програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да има много ясни срокове и ангажименти за това какво се случва до края на годината като реформи и като необходими дейности.

"Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове", каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Договорено било екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети  и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения, посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и съпредседателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за тях е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Подчертано беше също, че за ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента.

"Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник", посочи Асен Василев.

"Считаме, че всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото очевидно това може да доведе до още повече конфронтация, до още повече нахъсване и разделение в обществото, и до следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление", подчерта Христо Иванов. По думите му сега е моментът тази крачка да бъде направена и от ДБ ще участват с целия ресурс, който имат.

Той отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.
 
По думите на Иванов има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде така на избори, ще бъде наказан от гласоподавателите. Приоритетите на ДБ са конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Важни били и по-активна дейност в културните политики и демографията.  

До петък независимите народни представители, напуснали ПГ на ИТН, ще решат дали да подкрепят правителство на Асен Василев, обявиха те в неделя след консултациите.

"Няма безусловна подкрепа, имаме много допирни точки, нас ни интересува ясна законодателна програма, както и такава за действията на правителството през срока на съществуването му", обясни Иво Атанасов. По думите му въз основа на това всеки един от независимите депутати ще изясни сам за себе си дали ще подкрепи или не предлаганото правителство.

"Знаем, че национално отговорно поведение е да има правителство, но правителство с ясна програма и действия в интерес на България", подчерта Атанасов. С ПП имали допирни точки по отношение на борбата с корупцията, промените в КПКОНПИ, регулаторните органи, съдебната реформа, службите за сигурност.

От "Продължаваме Промяната" не изключват възможността да разговарят и с други депутати от "Има такъв народ", които, по думите на Асен Василев, могат да взимат самостоятелно решения. Той категорично изключи разговори с лидера на ИТН Слави Трифонов и с председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

В неделя пред БНР Йорданов каза, че натискът от страна на ПП върху техни депутати продължава, но вече по друг начин - заобиколно, чрез познати. 

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »