Изгонените руски дипломати отлитат със семействата си: 2 полета извеждат над 160 души

Изгонените руски дипломати отлитат със семействата си: 2 полета извеждат над 160 души
A A+ A++ A

Изгонените от България 70 руски диломатически служители напускат страната ни утре със семействата си. Два полета ще изведат между 160 и 170 души, съобщи OFFNews, позовавайки се на свои дипломатически източници. 

Руската федерация е поискала разрешение за изпълнението на двата полета. 

Необходимо е специално разрешение, защото всички редовни полети между Руската федерация и България са прекратени в рамките на наложените на Москва санкции заради войната в Украйна.

Руската страна е поискала разрешение за хуманитарни полети чрез българското Министерство на външните работи. Дава го Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта и съобщенията.

В края на юни България поиска експулсирането на руските дипломатически служители и намаляване на внушителния брой на руските служители у нас. По думите на министър-председателя в оставка Кирил Петков българските служби са установили, че хората в списъка са тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България.

За целта на посланичката на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова бяха връчени вербални ноти. Наред с искането за експулсиране "заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите", в тях страната ни настоява сегашният 130-членен състав на руската мисия да бъде свит до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители, за да бъде спазен принципът на реципрочност, съгласно конвенцията.

Сред обявените за персона нон грата са пълномощният министър на Русия, генералните консули в Русе и Бургас и шефът на руския културен център.

Решението за експулсиране на руски дипломатически служители предизвика трус в коалицията и доведе до ултиматум от руската посланичка Митрофанова.

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да преговаря за участие на левицата в следващо правителство, ако "Продължаваме промяната" отново номинират Кирил Петков за премиер. БСП бяха върнати на масата на преговорите, след като ПП решиха да възложат тази отговорност на Асен Василев. Под негово ръководство днес се проведоха успешни консултации за съставяне на правителство и с БСП, и с Демократична България.

В отговор на решението за експулсиране посланик Митрофанова си позволи да постави ултиматум на България: да го отмени до 12 ч на 1 юли, или тя ще поиска закриването на руското посолство в България. Страната ни отказа да се подчини и утре обявените за нежелани руски граждани си тръгват със семействата си. Дали посолството ще бъде закрито предстои да научим.

 

 

 

#изгонени руски дипломати #отлитат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »