Президентът на Сърбия: Предпочитаме Косово пред ЕС!

Президентът на Сърбия: Предпочитаме Косово пред ЕС!
„Ако официално ни наложат като условие да избираме между ЕС и Косово, ще изоставим европейската си пътека”, посочи сръбският държавен глава. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия ще се откаже от опитите си за присъединяване към Европейския съюз, ако Брюксел продължи да настоява Белград да признае независимостта на Косово, заяви сръбският президент Томислав Николич.

„Ако официално ни наложат като условие да избираме между ЕС и Косово, ще изоставим европейската си пътека“, посочи сръбският държавен глава в интервю за белградския ежедневник „Вечерне Новости“.

„За момента Европейският съюз ни държи на разстояние единствено заради Косово. Могат да ни държат на разстояние за следващите 100 години, но това няма да промени позицията ни спрямо нашата южна провинция“, допълни Томислав Николич.

Той подчерта официалната позиция на Белград, че Косово все още е част от Сърбия, въпреки едностранно обявената независимост през 2008 г.

Сръбският президент каза още, че ако Белград получи допълнителни условия за приемане в ЕС, които не са прилагани спрямо другите страни кандидати, това допълнително ще отдалечи Сърбия от Съюза.

„В този случай по-добре да ни кажат: „Не ви искаме“, заяви Томислав Николич.

По време на посещение в Белград миналата седмица европейският комисар по въпросите на разширяването на ЕС Щефан Фюле заяви, че Брюксел е готов да започне преговори за членство със Сърбия „веднага щом страната постигне напредък по ключовият приоритет – видимо и устойчиво подобрение на отношенията с Косово“.

Независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008 г., е призната до момента от над 90 страни по света, сред които и България.

За разлика от САЩ, Франция и Великобритания, другите двама постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН Русия и Китай не признават територията за суверенна държава.

#Сърбия #Европейския съюз #ЕС #Брюксел #Белград #Косово #Томислав Николич #Президент на Сърбия #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #България #САЩ #Франция #Великобритания #ООН #Русия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино