„Лукойл“ за първи път плати данък печалба

„Лукойл“ за първи път плати данък печалба
A A+ A++ A

За първи път от 2007 г. „Лукойл“ е платила корпоративен данък. За 2021 г. рафинерията има 75 млн. лв. печалба преди данъци. Това съобщи депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев във Facebook. Той се позовава на публикувания вчера отчет за 2021 г. на бургаската петролна рафинерия, собственост на руската частна компания „Лукойл“.

„За справка - само за месец разликата в цената на сорт „Уралс“ е над 200 млн. лв. Т.е. всеки месец всички ние, които зареждаме гориво, подаряваме на „Лукойл“ 200 млн. лв. Всеки месец „Литаско“ (дъщерна компания на руския „Лукойл“) прибира над 200 млн. лв., взети от българските потребители“, посочи Мирчев. Заради това той настоява държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията и да се спре с обслужването на руските интереси.

Темата коментира и Владислав Панев: „Печалбата е 75 млн. лева преди данъци, а ръководството е решило да не се възползва от възможността да приспадне загуби от предишни години и да си спести данъка. Ето че може да се направи малка стъпка напред.  За сравнение загубата през 2020 г. е 508 милиона лева. А ревизията продължава. Натискът от държавата работи“.

Според отчета печалбата се дължи основно на новата схема, по която дружеството работи - на ишлеме. Според договора за процесинг, сключен с „Лукойл Бенелукс“ Б.В. Кралство Нидерландия, от началото на 2021 г. „Лукойл Нефтохим“ в Бургас работи на ишлеме и преработва нефтена суровина, която не е негова собственост, а е собственост на регистрираната в Нидерландия компания, пише „Сега“.

Така приходите на нашата рафинерия по линия на външните пазари са всъщност само приходи от такса за преработка на суровината.

Това е довело до много различна картина както на приходите, така и на разходите, защото суровината вече не се води собственост на компанията. Така приходите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ за 2021 година са в размер на 1.1 млрд. лв. при 2,9 млрд. лв. за 2020 година, като приходите от външни пазари са много малки. Много намаляват и разходите – защото няма разходи за суровината. Така разходите падат от 3,5 на 1 млрд. лв. Общият резултат е печалба в края на годината и плащане на данък на държавата.

#Лукойл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »