Петков: Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите

Петков: Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите
A A+ A++ A

"Г-жа Митрофанова мисля, че трябва да спре да се изявява по медиите", каза премиерът в оставка Кирил Петков по повод скандала с изгонените от България руски дипломати. 

"Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа. Да, наистина 70 служители от Руското посолство е една сериозна бройка, която си отива, но остатъчната бройка 43 служители, също е много висока. Ние имаме само 12 служители в посолството в Русия те имат 43. Ако 43 им се вижда малка бройка, нека видят останалите посолства в Европа", коментира Петков скандала с изгонването на руските дипломати. 

"Дипломатическите отношения трябва да продължат. Ние имаме история. Нашите народи са приятелски народи. Но това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима свободна България от днес за утре. Няма как да се случи. Държим си на позицията. Моята молба наистина е към Руското посолство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да и бъде направена забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между нашите две държави", категоричен е Петков. 

"Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било, просто г-жа Митрофанова се опитва да играе на страховете на хората. Аз мисля, че от Външно министерство на Руската държава ще й кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен", убеден е Кирил Петков. 

"Изцяло сам го направих", отговори Петков на журналистически въпрос кой е предложил Асен Василев за кандидат за премиер. 

"Трябва да покажем на целия български народ, че няма пост или позиция, която да е по-важна от това да спасим България от криза. Това, което аз казах в моето видео, човекът за който аз сложих моето име зад него, човек с който започнахме промяната рамо до рамо-Асен Василев е с безупречна репутация, невероятна честност. Аз съм горд да продължим рамо до рамо, да продължим работата, която започнахме", така Кирил Петков коментира номинацията на "Продължаваме Промяната".

"Самият кабинет кога ще се реди, нека го оставим за следващата седмица. Аз съм изцяло зад Асен Василев и неговата номинация", допълни Петков.

Петков направи инспекция на интерконктора с Гърция. Той припомни, че кабинетът му е изпълнил обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли.

"Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на "Газпром", категоричен бе Петков. 

#Петков #Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"