От днес - още 10 години евтин роуминг в ЕС без скрити такси

От днес - още 10 години евтин роуминг в ЕС без скрити такси
A A+ A++ A

От днес с 10 години се удължава „Роуминг като у дома“, съобщиха от Европейската комисия. Това е схемата, благодарение на която пътуващите в ЕС, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия ще могат да се обаждат, да изпращат SMS-и и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси.

Същевременно от днес влиза в сила нов регламент. Той ще подобри достъпа до спешни повиквания в целия Европейски съюз и ще гарантира предоставянето на ясна информация за услугите, които могат да подлежат на допълнителни такси.

По-бърз мобилен интернет при пътуване

Потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина, каквото получават у дома. Операторите трябва да гарантират достъп до 4G или 5G мрежи, ако такива има в посещаваната дестинация. Клиентите трябва да могат да намерят информация за достъпността на мрежата в своите договори за мобилни услуги и на уебсайтовете на операторите.

Предотвратяване на неочаквани скрити такси

Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматично да се свързват към бордовата мрежа, осигурявана от спътници. Ползването на услуги за мобилна връзка, предоставяни от неназемни мрежи, може да е свързано с много високи допълнителни такси.

Новите правила задължават операторите да защитават своите потребители и да ги уведомяват, ако техните телефони се свързват към неназемни мрежи. Освен това операторите трябва автоматично да прекъсват мобилните услуги, когато таксите през неназемни мрежи достигнат 50 евро или друга предварително определена граница. Операторите могат да предлагат допълнителни услуги, например възможност за отказ от ползване на роуминг на самолети и кораби.

Повече информация за по-добър избор

При пътувания в чужбина повикванията към номера за обслужване на клиенти, застрахователни услуги и услуги на авиокомпании, както и изпращането на SMS-и за участие в конкурси или събития могат да бъдат по-скъпи отколкото у дома. Операторите трябва да гарантират, че предоставят на потребителите информация за видовете телефонни номера, които могат да доведат до допълнителни разходи, когато клиентите потребителите набират или получават достъп до тях от чужбина. Операторите трябва да информират потребителите чрез автоматични SMS съобщения, изпращани при преминаване на границата към друга държава от ЕС, както и в договорите за услуги.

112 - спешни повиквания при пътувания

Новите правила за роуминга гарантират, че гражданите познават единния номер на ЕС за спешни повиквания 112, който могат да използват навсякъде в Съюза, за да се свържат със службите за спешна помощ. До юни 2023 г. всички оператори трябва да изпращат автоматични съобщения до своите клиенти, пътуващи в чужбина, за да ги информират за наличните алтернативни средства за свързване със службите за спешна помощ, например чрез текст или приложения в реално време.

По-ниски цени между операторите

Новият регламент определя по-ниски цени на едро и съответно разходи на операторите, използващи мрежи в чужбина, за да предоставят услуги на своите пътуващи клиенти. Пределните цени на едро са следните:

• За пренос на данни - 2 €/GB през 2022 г., 1,8 €/GB през 2023 г., 1,55 €/GB през 2024 г., 1,3 €/GB през 2025 г., 1,1 €/GB през 2026 г. и 1 €/GB от 2027 г. нататък;

• За гласови повиквания - 0,022 €/min в периода 2022—2024 г. и 0,019 €/min от 2025 г. нататък;

• За SMS - 0,004 €/SMS в периода 2022-2024 г. и 0,003 €/SMS от 2025 г. нататък.

#роуминг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"