8 души са в ареста след акция на Кьовеши и ГДБОП в Петрич

8 души са в ареста след акция на Кьовеши и ГДБОП в Петрич
A A+ A++ A

8 души са в ареста след акция на ГДПОБ под надзора на европейската прокуратура срещу организирана престъпна група за злоупотреби с европейски средства по земеделски програми в Петрич, научи "Сега". МВР и EPPO потвърдиха информацията. Сред задържаните са служители и началникът на Общинска служба "Земеделие", който също така е общински съветник в Петрич. Те са в ареста със заповед за полицейско задържане до 24 часа. Ако прокуратурата им повдигне обвинения след това, може да ги задържи до 72 часа. По-дълъг арест е допустим само след съдебна санкция.

ГДБОП работи срещу групата от 2020 г., когато получава данни, че в Петрич функционира организирана престъпна група, състояща се от роднини, служители и близки приятели на началника на местната земеделска служба в Петрич. Групата е специализирана в неправомерно предоставяне и усвояване на субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

Установено е, че всяка година хората от групата прогресивно увеличават декларираните площи и животни, с което се увеличават и субсидиите им. Само две лица, участници в престъпната група, са получили за последните 5 години над 600 000 лв. субсидии. Също така е констатирано вписването на имената на починали хора, за да получи субсидиите. 

Вчера е проведена спецакция, при която са извършени 4 обиска на лица, и претърсени са 7 леки и товарни автомобили, както и 6 адреса на територията на общините Петрич и Сандански, в това число и помещения на Общинската служба "Земеделие" в Петрич и земеделска аптека с амбулатория. Иззети са много ушни марки за животни, мобилни телефони и СИМ карти, заявления за кандидатстване по оперативни програми, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти - земеделски площи и други документи.

В момента по случая текат разпити и се проверяват животновъдни обекти.

Около 30% от животните, за които се получават европейски субсидии в България, са само в сферата на виртуалното, обясни миналия ноември пред БНР тогавашният служебен земеделски министър Христо Бозуков.

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »