Путин отвърна на Джонсън, който твърди, че ако беше жена, руският лидер нямаше да почне война

Путин отвърна на Джонсън, който твърди, че ако беше жена, руският лидер нямаше да почне война
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин не остана длъжен на изказването на британския министър-председател, че ако е бил жена е нямало да се стигне до инвазията на Украйна, предаде БГНЕС.

Путин посочи решението на бившия британски лидер Маргарет Тачър да изпрати войски на Фолклендските острови като опровержение на теорията на Джонсън.

"Искам само да припомня събитията от близката история, когато Маргарет Тачър реши да започне военни операции срещу Аржентина за Фолклендските острови. И така, една жена взе решение да започне военни действия. Следователно това не е съвсем точна препратка от страна на британския министър-председател към случващото се днес", стрелна Путин.

Руският лидер продължи да критикува постъпката на Великобритания преди 40 години да отговори с военни средства на опита на Аржентина да завземе слабо населените британски острови в южната част на Атлантическия океан.

"Къде са Фолклендските острови и къде е Великобритания?", попита Путин.

По думите му действията на Тачър са били продиктувани от нищо друго освен от имперски амбиции и желание да потвърдят имперския си статут.

Москва многократно се обявява срещу западните военни интервенции в страни като бивша Югославия, Афганистан и Ирак като примери за западен империализъм и лицемерие.

Но по време на двугодишното си управление самият Путин се е сблъсквал с многобройни обвинения в империализъм, като е искал насилствено да разшири границите и влиянието на Русия в бившето съветско пространство, а самият той е казвал, че би желал да обърне разпадането на Съветския съюз.

#Владимир Путин #Борис Джонсън #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »