АЕЖ: Кошлуков да се оттегли като шеф на БНТ до избора на нов генерален директор

АЕЖ: Кошлуков да се оттегли като шеф на БНТ до избора на нов генерален директор
A A+ A++ A

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призова Емил Кошлуков сам да се оттегли до избора на на нов генерален директор на Българска национална телевизия.

Според АЕЖ вчерашното гласуване в медийния регулатор е било своеобразен вот на недоверие срещу Кошлуков, следователно той не се ползва с достатъчно легитимност да продължи да бъде на поста.

От АЕЖ критикуват и самия регулатор, провалил се в най-важната си задача, след като съставът му бе подменен наскоро на 99% - да избере един сред осем кандидати за шеф на БНТ.

Ето и пълния текст на позицията на АЕЖ: 

"Крайно разочароващ е провалът на СЕМ да избере генерален директор за БНТ. Избирането на генерален директор на БНТ бе най-важната задача на съвета след промяната на неговия състав. Както обществото, така и гилдията очакваше СЕМ да избере директор, който да отговаря на предизвикателствата на времето, в което живеем. След три гласувания, въпреки че имаха да избират от осем кандидати, членовете на СЕМ не успяха да се обединят зад нито един от претендентите.

С неумението си да вземе решение, Съветът на практика остави на поста досегашния генерален директор, който при гласуванията получи четири гласа „против“ и само един „за“. При тази ситуация, след като е получил вот на недоверие от четири от пет гласа, не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията, дори като временно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се оттегли и друг да управлява телевизията до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се организира от СЕМ в спешен порядък.

Асоциацията на европейските журналисти приканва членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа и да положат усилия, за да деблокират дейността на институцията. Това е и очакването на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически интереси на онези, които са ги изпратили в съвета."

#АЕЖ #Емил Кошлуков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »