ЕК удвоява парите за украинските бежанци

ЕК удвоява парите за украинските бежанци
A A+ A++ A

Европейската комисия раши днес да увеличи двойно парите, отпуснати от ЕС за посрещане на украинските бежанци. Към досегашните 3,5 млрд. евро, отпуснати през март, ще бъдат добавени още 3,5 млрд. евро до края на 2023 г.. Парите ще бъдат осигурени от резерви в общия бюджет, неусвоени след 2014 г. по различни фондове.

ЕС ще продължи да покрива разноските за подслон, здравни грижи и езиково обучение на украинците. Тези разходи ще бъдат плащани с европейски средства, включително от фондовете за сближаване, които не са използвани заради пандемията или заради поскъпването на строителните материали и суровините.

ЕК ще признава на държавите от ЕС разходи на човек по 100 евро седмично, вместо по 40 евро, както е сега. Удвоява се срокът, в който тези средства ще бъдат осигурявани - от 13, на 26 седмици от пристигането на украинския гражданин. 

Поне 30 на сто от средствата трябва да достигат до местните власти и граждански организации. Ще може да се изисква осребряването на вече направени разходи, свързани с посрещането на украинските бежанци, предаде БТА.
 
 
Снимка: стоп кадър, НОВА
 
 

#ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »