САЩ дава 8 млн. долара за подготовка на либийски командоси

САЩ дава 8 млн. долара за подготовка на либийски командоси
Средствата ще бъдат преведени от оперативни сметки на Пентагона в Пакистан и ще са насочени към обучението на специално подготвени командоси, които да се борят с растящото влияние на радикални групировки. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Американската администрация получи одобрението на Конгреса на САЩ да отдели 8 млн. долара за подготовката на либийски специални части, които да се борят с ислямистките групировки в страната.

Средствата ще бъдат преведени от оперативни сметки на Пентагона в Пакистан и ще са насочени към обучението на специално подготвени командоси, които да се борят с растящото влияние на радикални групировки, подобни на тези които нападнаха американското консулство в Бенгази, съобщи електронното издание на „Ню Йорк Таймс”, цитирано от бТВ.

Според източниците на „Ню Йорк Таймс” специалното подразделение, което ще бъде съставено от 500 военнослужещи, е било част от плановете на американската администрация още преди нападението от 11 септември 2012 г., но събитията са наложили ускоряването на процеса по създаването на военната част.

Международните наблюдатели припомнят, че за да гарантира сигурността върху огромните части необитавана територия в Либия след свалянето на Муамар Кадафи, слабото централно правителство в Триполи разчита предимно на въоръжени милиции, част от които са ислямистки групировки.

Американският ежедневник подчертава, че окончателното решение за специалното подразделение предстои да бъде взето и официални лица от администрацията на САЩ консултират подробностите с либийското политическо и военно ръководство.

#САЩ #Конгреса #Либия #Бенгази #Пентагона #Пакистан #Муамар Кадафи #Триполи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници