Цигарите няма да поскъпват, засега! НС не вдигна акциза за тютюневите изделия

Цигарите няма да поскъпват, засега! НС не вдигна акциза за тютюневите изделия
A A+ A++ A

Акцизът върху тютюневите изделия няма да бъде повишаван, реши окончателно НС.

Това означава, че няма да се стигне до поскъпване на цигарите и течностите за електронни цигари през годината. Така обаче в държавната хазна няма да постъпят около 100 милиона лева.

Вчера по същия начин гласува и бюджетната комисия, след като не бе постигнато съгласие от коя дата да влязат в сила промените.

Тъй като промяната на бандеролите изисква технологично време, тя не може да стане в рамките на няколко дни.

Депутатите работят по актуализацията на държавния бюджет, с която се правят промени в редица данъчни и акцизни ставки. Приети бяха по-ниските акцизни ставка за енергоносителите.

По време на дебата в пленарната зала вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова се обърна към депутатите с молба да намерят възможност за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока, тъй като настоящият вариант на помощите изтича в края на месеца.

"Всички работодателски организации ме потърсиха с тревога, че и трите предложения в държавния бюджет, които касаят помощ за икономиката и за бизнеса, не са приети на второ четене в комисията. Обръщам се към вас с апел – намерете разумното решение да не оставяме икономиката без подкрепа."

Късно снощи депутатите от бюджетната комисия не успяха да постигнат консенсус по вида и приходоизточника на мярката за подкрепа на бизнеса, но заявиха нагласа при гласуването в пленарната зала да намерят компромисен вариант.

Към 15 часа днес депутатите работеха по текстовете, с които се разширява обхватът на валидността на ваучерите и възможността те да важат и за туристически услуги.

Засега нагласата е заседанието да продължи до 20 часа и да продължи утре, съобщава БНР.

 

#цигари #акциз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"