Бившият шеф на ВМЗ: Сделката за оръжията е осъществена и то в мандата на Нинова

Бившият шеф на ВМЗ: Сделката за оръжията е осъществена и то в мандата на Нинова
A A+ A++ A

След като вчера вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова реши да извади досието по оповестената оръжейна сделка с крайна дестинация Украйна в опит да обвини за нея служебните правителства на президента, днес отстраненият от нея наскоро председател на съвета на директорите на ВМЗ Сопот я опроверга. И обвини в лъжи и манипулации. 

Никола Стоянов заяви в ефира на БНТ, че движението по тази сделка, възмутило така соцлидерката, всъщност датира от нейния мандат, а военните изделия са доставени и сделката не е спряна от нея, както обяви самата тя на извънредния брифинг вчера, който свика за целта.

От представените от Нинова вчера документи е видно, че и.д. изпълнителният директор на ВМЗ "Сопот" Иван Гецов представя докладна до съвета на директорите на дружеството, според която през януари 2022 г. е постъпила молба продукцията, платена на 100% да промени датата на доставка от 23 юли 2021-ва и 19.08.2021-ва на 29.02.2022-а, както и дестинацията от Афганистан към Украйна. Не се споменава от коя фирма е молбата. По това време Гецов е ИД на ВМЗ "Сопот" - в мандата на Кирил Петков като министър на икономиката. През февруари съветът на директорите одобрява искането. Самият борд пък бе подменен вече в мандата на Даниела Везиева, която беше съветник на Петков и го наследи на поста, когато той обяви, че ще се явява на избори.

Стоянов първо заяви, че оповестяването на конфиденциална информация е изкючително недопустима постъпка. И обърна внимание на факта, че искането е постъпило през януари 2022-а - когато Нинова вече е министър и принципал на военно-промишления комплекс (ВПК).

Стоянов обясни, че става въпрос за много голям американски партньор, с който ВМЗ Сопот работи от 15 години Той е изпратил писмото за промяна в дестинацията за износ на оръжие - от Афганистан на Украйна, на 28 януари, когато военните действия в Украйна не са започнали.

"След искането на нашия партньор, ние веднага информираме всички, не продаваме краставици... Има си процедури, има служби, които решават. Аз лично съм информирал началника на кабинета на г-жа Нинова Калоян Методиев (сега неин представител в междуведомствената комисия по експорта) за тази промяна. Ние не ги решаваме тези неща. Лъжа е, че тя е спряла тази сделка, защото тя не е спряна. Тази сделка се осъществи, стоката е изнесена отдавна. Не мога да ви кажа през коя страна, защото това е конфиденциална информация", посочи бившият шеф на борда на оръжейното дружество.

Междуведомствена комисия контролира износа, а неин началник е г-жа Нинова, подчерта Стоянов. Ние сме производител, не знаем освен документите, които подписваме, нищо друго. Има междуведомствена комисия, която може да реши може ли да се изнася за конкретна дестинация, подчерта отново той.

"Г-жа Нинова съсипа ВМЗ, сега се опитва да съсипе и целия ВПК с този шум, който вдига", допълни Стоянов.

След нейните назначения, ВМЗ не работи, договорите не се изпълняват, фирми вече обмислят да си изтеглят авансите си, обясни Стоянов по повод състоянието на завода сега. Според него, там се назначават "партийни калинки". И препоръча на всички политици да подбират кадрите, защото не всеки става за дадена работа.

На обвиненията на Нинова подчерта, че е спечелил поста си във ВМЗ след конкурс, а по отношение на Гецов, дългогодишен кадър на завода, назначаван при ГЕРБ, подчерта, че работи във ВМЗ от 30 години, а заводът е строен от неговите предшественици.

Аз самият не мога да кажа дали има българско оръжие в Украйна, но за всички е ясно, каза в заключение Стоянов.

Сагата

Сагата води началото си от онова интервю на Петков за "Гардиън" и хипотезата, че служебен кабинет на Радев ще спре износа на оръжия за Полша, която, публична тайна е, доставя за Украйна. Президентът пък отвърна с призив до вицепремиерката и министър на икономиката и индустрията да обясни как така пращаме оръжие към Украйна при все решението на Народното събрание и на собствените й многократни заявки как и един патрон няма да отиде в помощ на нападнатата от Русия страна.

Последва фейсбук пост на Димитър Стоянов - извадка от оръжейно досие. По-точно няколко реда, в които се споменава предложение до комисията по експорта, с принципал "Министерство на икономиката" крайната дестинация на за експорт на оръжейни изделия да се промени от Афганистан на Украйна.

Така вчера Нинова реши да доразвие темата на специален брифинг, по собствените й думи, водена от това, че от три дни медиите се занимавали само с тази тема, а знайни и незнайни герои, коментатори лъжели и манипулирали общественото съзнание. 

#ВМЗ - Сопот #оръжия #Никола Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"