Гласуват окончателно актуализацията на бюджета НА ЖИВО

Гласуват окончателно актуализацията на бюджета НА ЖИВО
A A+ A++ A

Актуализацията на държавния бюджет се очаква да бъде гласувана окончателно от Народното събрание. До късно снощи депутатите от ресорната комисия дебатираха по темата, като за окончателно решение остана въпросът дали и по какъв начин да бъде компенсиран бизнесът заради високите цени на тока.

След като не успяха да намерят достатъчен приходоизточник за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока, депутатите отхвърлиха всички предложения.

Председателят на регулатора Станислав Тодоров заяви: „КЕВР в петък, 1 юли, ще обяви цените за битовите потребители. Ако няма гласувани приходи към този момент, а има гласувано задължение да компенсира бизнеса, Комисията трябва да вземе това предвид и трябва да обяви различни цени от предварително обявеното на 3,5%“.

Най-голямото перо в разходната част е заради увеличаването на пенсиите от 1 юли и индексацията на част от тях от 1 октомври. Със законопроекта се правят промени и в данъчните ставки – ДДС за бира и вино в заведения се повишават до 20 на сто, а при хляба налогът ще бъде нулев. За доставките на природен газ за отопление се сваля до 9 на сто. Временно от акциз се освобождават част от енергоносителите, пише БНР.

#Актуализацията на бюджета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"