Караджич: Трябва да бъда възнаграден, опитах да избегна войната

Караджич: Трябва да бъда възнаграден, опитах да избегна войната
Направих всичко възможно, за да предотвратя войната и да облекча човешкото страдание, заяви Радован Караджич със спокоен глас пред Трибунала в Хага. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на босненските сърби Радован Караджич, главен виновник за клането в Сребреница от юли 1995 г. и за продължилата много месеци обсада на Сараево, твърди, че е направил всичко възможно, за да „избегне войната".

„Не трябва да бъда обвиняван, а да бъда възнаграден за всички добри дела, които съм направил. Направих всичко възможно, за да предотвратя войната и да облекча човешкото страдание," заяви Радован Караджич със спокоен глас, докато представяше своята защита.

„Нито аз, нито някой друг, когото познавам, е мислел, че ще има геноцид срещу несърбите," каза 67-годишният подсъдим, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той се определи като „мил, толерантен човек", който се отнася с разбиране към останалите.

Лидерът на босненските сърби се защитава по 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните от 90-те години на миналия век.

Той не се признава за виновен по обвиненията, включително за масовите убийства, извършени от войските на босненските сърби в Сребреница през юли 1995 г.

Полицията арестува Радован Караджич през 2008 г. в автобус в Белград, след като той се укрива почти 13 години.

67-годишният политически лидер на босненските сърби се изправи пред Трибунала в Хага през октомври 2009 г.

Единственото обвинение в геноцид срещу него е свързано със смъртта на повече от 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 г.

Това е най-голямата жестокост в Европа след края на Втората световна война. Въпреки това преди седмица сръбският президент Томислав Николич отрече геноцида.

Радован Караджич е съден и за 44-месечната обсада на Сараево, при която загинаха над 12 000 цивилни. На съдебното заседание, което вече започна, той произнася дълга лична защита.

Очаква се да извика като първи свидетел Андрей Демуренко, руснак, който беше главнокомандващ на мироопазващите сили на ООН в Сараево през 1995 г.

#Радован Караджич #Сараево #Босна #Сърбия #Томислав Николич #Президент на Сърбия #геноцид #Сребреница #Трибунал в Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници