Златно ембарго: Срив на износа на суровини или чудесен шанс за Русия?

Златно ембарго: Срив на износа на суровини или чудесен шанс за Русия?
A A+ A++ A

Отечествената икономика получи пореден санкционен удар от колективния Запад. Страните от т. нар. „Голяма седмица“ решиха да забранят вноса на руско злато и сега възнамеряват да последват примера им в Европейския съюз. Какво означава това за нас: поредният "ужас" или, напротив, уникален прозорец от възможности?

Златни“ времена

Фактът, че руските благородни метали може да попаднат под санкционните ограничения след петрола и газа, беше ясен от дълго време.

Решението на Лондонската асоциация на пазарите на кюлчета (LBMA) да изключи руските производители на злато от своя акредитиран списък за добра доставка може да се счита за първи знак.

Припомняме, че Обединеното кралство се счита за най-големия център за търговия със злато в света, а местните рафинерии загубиха възможността да продават продуктите си според международните стандарти на обичайните си пазари, освен със значителна отстъпка.

За тях това веднага се превърна в много тежък удар и те всъщност излязоха с искане да задължат Централната банка на Руската федерация да купува злато от тях без наложената им отстъпка. Идеята за създаване на държавна „златна касичка“ в Русия започна активно да се обсъжда в експертната общност, която дори беше подкрепена от Министерството на финансите на Руската федерация. Като част от Държавния фонд на Руската федерация скоро може да се появи мобилизационен резерв от благородни метали и камъни.

Но врагът не спи. Президентът на Съединените щати Джо Байдън написа в Туитър, че страните от Г-7 са се съгласили да забранят вноса на руско злато:

"Страните от Г7 заедно ще обявят, че ще забранят вноса на руско злато, най-важният артикул за износ, който носи на Русия десетки милиарди долари."Ограничителни мерки ще важат както за добито, така и за рафинирано злато. Твърди се, че това се прави с цел да се ударят доходите на руските олигарси. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изчислява, че от общия обем на износа ще паднат до 19 милиарда долара:

"Това е вторият най-голям износ на Русия след енергията по отношение на приходите. Износът на злато възлиза на 19 милиарда долара годишно, като по-голямата част от него идва от страните от Г-7."

В същото време целият Европейски съюз също е готов да се присъедини към санкциите срещу местните благородни метали. Предполага се, че икономическите показатели на страната ни ще спаднат с 15%.

Всичко ли е толкова страшно, колкото изглежда в действителност, и какво да правя сега?

От една страна, опитът на Иран, който живее под капака от десетилетия, доказва, че няма такива санкции, за които да е невъзможно да се намери вратичка за заобикаляне. Вероятно Швейцария сега ще се превърне в такъв „прозорец“.

Тази малка европейска държава, която не е официално член на Европейския съюз, е дом на четири от най-големите рафинерии на злато в света, които заедно преработват две трети от световното злато.

Една от тях, наречен Argor-Heraeus, даде да се разбере, че е готова да приеме злато от Русия за преработка, ако бъде документирано, че тези доставки няма да донесат финансови ползи на руско физическо или юридическо лице. И тогава, както се казва, е въпрос на технология.

Също така, нека не забравяме, че златото е не само благороден метал или средство за съхранение на стойност, но и ценен материал, широко използван в индустрията.

За производството на милиарди микросхеми в Югоизточна Азия постоянно се изисква огромно количество техническо злато. Така че няма да е възможно да се блокира продажбата на руския благороден метал, златото ще си проправи път.

От друга страна, днес се очертава наистина уникална ситуация. Самият колективен Запад „изрязва“ Русия от „глобалистката“ система на световния ред, като буквално я принуждава да създаде свой алтернативен проект. А нашите природни ресурси ни позволяват да направим реална крачка в тази посока.

И така, след газ, износът на всички, абсолютно всички руски ресурси трябва да бъдат прехвърлени за плащане в рубли, като се извърши истинска „дедоларизация“ на икономиката, за която местните умове можеха само да бъбрят.

Нека световната общност свикне с гледката на нашата рубла. Изкуствените ограничения, наложени от колективния Запад върху износа на руско злато, правят връщането на златния стандарт почти безспорно.

Нашата рубла, наложена за износ на петрол, газ, дървен материал, зърно, оръжия и всичко останало, подкрепено със злато, ще позволи на Русия да се превърне в алтернативен център на икономическа интеграция, колкото и иронично да звучи за някои сега.

По-рано описахме подробно как прехвърлянето на рублата към златния стандарт от другаря Сталин помогна за бързото издигане на икономиката на страната, унищожена от войната. През 2019 г. предложението за използване на рецептите на СССР предизвика истинска истерия сред местната либерална общественост. До юни 2022 г. на теория мозъците на мнозина вече трябваше да бъдат „коригирани“, щом дори Дмитрий Медведев влезе във война с колективния Запад.

pogled.info

#Русия #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »