НАТО умножава по 7 и ще има до над 300-хилядна армия в бойна готовност

НАТО умножава по 7 и ще има до над 300-хилядна армия в бойна готовност
A A+ A++ A

Среща на върха на НАТО стартира в испанската столица Мадрид, на нея президентът Румен Радев ще представлява страната ни.

Генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът ще увеличи броя на военнослужещите в състояние на повишена готовност повече от седем пъти до над 300 000 души, тъй като съюзниците се подготвят да приемат нова стратегия, в която Москва е описана като пряка заплаха четири месеца след началото на войната в Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари предизвика сериозни геополитически промени на Запад, като накара някога неутралните държави Финландия и Швеция да подадат молби за присъединяване към НАТО, а Украйна да си осигури статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

В Мадрид Алианса ще приеме и новата си стратегическа концепция, която ще предопредели посоката на действия и мисията на пакта за следващите 10 години, предаде БНР.

Трансформираща среща на върха – така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи откриващия се днес форум, който ще продължи до 30 юни:

„На тази среща на върха ще засили отбраната, ще подсилим бойните групи в източната част на алианса до бригадни нива. Ще трансформираме силите за реагиране на НАТО и ще увеличим броя на силите за бързо реагиране до над 300 хиляди“.

Предстои и предислоциране на тежко въоръжение, на системи за противовъздушна отбрана в защита на отделни страни-членки на НАТО по източния фланг, допълни Столтенберг, но не даде допълнителна информация как ще бъдат разположени силите за бързо реагиране. В Мадрид НАТО ще приеме нова стратегическа концепция. Последната е от 2010 г. Този път Русия няма да бъде спомената като партньор, ще се засили и реториката срещу Китай.

„Новата ни концепция ще ни ръководи в ера на стратегическа конкуренция. Очаквам, че в нея ясно ще е заложено, че съюзниците смятат Русия за най-значимата и директна заплаха за нашата сигурност“, заяви той.

В същото време Столтенберг намали надеждите за пробив на срещата на върха, който да преодолее противопоставянето на Турция на кандидатурите за членство на Швеция и Финландия.

„Няма да давам никакви обещания или да спекулирам с конкретни срокове. Срещата на върха никога не е била краен срок“, категотичен е Столтенберг.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай