Путин пратил "дебел" генерал на фронта, защото вече липсват висши офицери

Путин пратил "дебел" генерал на фронта, защото вече липсват висши офицери
A A+ A++ A

Във връзка с войната в Украйна в. "Дейли стар сънди" пише, че руски генерал в оставка, който е с доста наднормено тегло, е изпратен да се бие на фронтовата линия в Източна Украйна, защото на президента Владимир Путин не му достигали висши офицери.

Твърди се, че генералът, който тежи 130 килограма и е на 67 години, сега отговаря за руските специални сили, действащи в Донбас, след като командирът на подразделението бил тежко ранен при артилерийски удар. Ветеранът от войната на Русия в Афганистан е известен като генерал Павел, посочва "Дейли стар сънди".

Изданието цитира източник от британското разузнаване, според когото повечето от руските висши командири, изпратени в Украйна, са били убити или ранени в боевете, така че сега Путин прибягва до изпращането на второкласни офицери на фронта.

Володимир Зеленски днес ще призове световните сили да увеличат подкрепата си за Украйна, когато се обърне към срещата на върха на Г-7, докато украинската столица Киев се съвзема след първите руски удари от седмици насам, отбелязва в. "Гардиън".

Чрез видеовръзка Зеленски трябва да се присъедини към лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Канада.

В ежедневното си обръщение късно в неделя Зеленски поднови призивите си за доставка на повече оръжия и системи за противовъздушна отбрана на Украйна и за нови санкции на Г-7 срещу Русия.

"Нуждаем се от мощна противовъздушна отбрана - модерна, напълно ефективна. Която може да осигури пълна защита срещу тези ракети. Ние говорим за това всеки ден с нашите партньори. Вече има някои споразумения. А партньорите трябва да действат по-бързо, ако наистина са партньори, а не наблюдатели", каза той.

Вестникът отразява изявлението на  Зеленски от неделя, в което той разказва за седемгодишно момиченце, ранено при руския обстрел на 9-етажен жилищен блок в Киев, при който бащата на детето загинал. "Тя не беше застрашена от нищо в нашата страна. Тя живееше в пълна сигурност, докато Русия не реши че за нея всичко е еднакво враждебно – жени, деца, детски градини, къщи, болници, жп линии", каза украинският президент.

В. "Индипендънт" също отразява "символичния руски ракетен обстрел" срещу Киев в деня, когато започна срещата на върха на Г-7 в Бавария. "Това се случва в момент, когато Борис Джонсън призова лидерите от ЕС да увеличат военната си подкрепа за Украйна и на фона на загрижеността, че може да бъде постигнат "лош мир". Британският всекидневник отбелязва и увеличаването на международното напрежение с обещанието на руския президент Владимир Путин да въоръжи съюзника си Беларус с ракетни системи "Искандер-М", които могат да носят ядрени бойни глави и които да бъдат разположени по границата с Украйна.

"Индипендънт" информира и за офанзивата на руските войски срещу град Лисичанск, които атакували от пет посоки, изолирайки украинските бойци. След превземането на Северодонецк руските войници се насочиха към превземането на Лисичанск, като навлязоха в последния голям град в Луганска област под украински контрол, посочва вестникът.

Представител на сепаратистите от региона заявил, че руските войски са навлезли в града от пет посоки и са изолирали украинските войници.

По темата за войната в Украйна в. "Вашингтон пост" също отбелязва руския ракетен обстрел по "относително спокойната" столица Киев.

В. "Вашингтон таймс" публикува интервю с двама украински военни пилоти, които бяха изпратени миналата седмица във Вашингтон, за да помолят САЩ да изпратят модерни самолети, за да изравнят силите си във войната с Русия - искане, което администрацията на Байдън многократно отхвърли.

Украйна изпрати пилотите на МиГ-29 на блиц лобиране във Вашингтон, което включваше срещи с десетки конгресмени и служители на Пентагона, отбелязва изданието. В момент, когато се готвят да се върнат на фронтовата линия, летците казват пред "Вашингтон таймс", че не се съмняват, че американските законодатели ги подкрепят. Но предупреждават, че времето за получаване на необходимата въздушна сила, която да обърне хода на войната с Русия, изтича.

"Можете да си представите, че усещането за спешност е различно в Украйна и тук", казва един от пилотите в интервюто. „Но сега, когато сме тук, ние знаем, че размерът на подкрепата е огромен и че САЩ правят всичко възможно, за да ни осигурят оръжия."

Чувството за неотложност само се е засилило за двамата пилоти, които заявяват, че днес ще се върнат на фронтовата линия в момент, когато Русия не показва признаци на отстъпление.

Президентът на САЩ Джо Байдън днес ще се опита да блокира плана на британския премиер Борис Джонсън да се откаже от екологичните горива на фона на трансатлантическото разделение по въпроса за справяне с глобалната криза, свързана с разходите за живот, информира в. "Телеграф".

Джонсън ще се обърне към лидерите на Г-7 на срещата на върха в Германия и ще ги призове за подновяване използването на обработваемите земи, които в момента се използват за производство на биогорива. Според Джонсън така ще се постигне отглеждането на повече хранителни продукти.

Британският премиер смята, че използването на по-малко екологично гориво ще намали рязкото покачване на цените на храните и ще помогне за предотвратяване на глада в по-бедните страни, които разчитат в голяма степен на украинското зърно, блокирано от Русия в пристанищата.

Вчера представители на администрацията на Байдън обаче дадоха да се разбере, че Вашингтон ще се опита да блокира плановете, за да защити американските фермери и да избегне застрашаването на ангажиментите в областта на климата, отбелязва британският всекидневник.

Източници от "Даунинг стрийт" 10 признаха, че планът на Джонсън ще се провали без подкрепата на всички държави от Г-7. До "Телеграф" е стигнала информация, че Германия подкрепя плана на Джонсън, но САЩ и Канада са го отхвърлили.

"Действията на Владимир Путин в Украйна предизвикват ужасни вторични трусове в целия свят, повишавайки цените на енергията и храните, докато милиони хора са на ръба на глада", ще заяви днес британският премиер пред останалите лидери от Голямата седморка.

Вестник "Гардиън" посочва, че Джонсън днес ще призове на срещата на върха на Г-7 за спешни действия за деблокиране на украинските пристанища, за да бъде подкрепена украинската икономика и да се осъществява износът на украинско зърно, който е жизненоважен за световните хранителни доставки.

Украинският президент Володимир Зеленски може да бъде поканен на държавно посещение в Обединеното кралство, за да подкрепи позициите на Борис Джонсън, които бяха разклатени от аферата "Партигейт", стана ясно в неделя, пише още „Телеграф“.

Вестникът обаче признава, че такава визита е малко вероятна преди приключването на войната с Русия.

От "Даунинг стрийт" 10 омаловажиха съобщенията, че посещението, включващо аудиенция при кралицата, може да съвпадне с участие на Зеленски в конгреса на Консервативната партия през есента.

Попитан вчера по темата,  Джонсън заяви, че за него "ще бъде чест" да приеме украинския президент.

БТА

#Владимир Путин #война #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »