Гьоков: България не дава оръжия на Украйна, а какво правят другите държави с полученото от нас, си е техен проблем

Гьоков: България не дава оръжия на Украйна, а какво правят другите държави с полученото от нас, си е техен проблем
A A+ A++ A

„България не дава оръжия на Украйна, а какво правят другите държави с българското оръжие, което получават по договори, е техен проблем. Омръзна ми тази тема да се върти из публичното пространство. Всеки, който твърди нещо, нека покаже документи.  Истинските факти показват,че МС, НС и никой орган у нас, който има отношение към оръжията, не е взимал такова решение”. Това каза в ефира на „Събуди се” социалният министър Георги Гьоков.

На въпрос съгласен ли е с тезата на президента,  че интервюто пред „Гардиан” на Кирил Петков е простреляло Нинова, Гьоков каза следното:

„За мен е странно, че всички се занимават с проблем, който не е на дневен ред. Мисля, че президентът трябва да е по-загрижен за бюджета, а не за оръжията. Това са политически престрелки, които няма да помогнат на българския народ”.

По думите му все още не е ясно дали левицата ще се включи в евентуален нов кабинет на „Продължаваме Промяната”.

„Днес има заседание на Националния съвет на БСП. Досегашната политика на партията беше в подкрепа на кабинета. Дали ще имаме покана за бъдещ кабинет, дали ще бъде отправена такава към мен или други колеги, това са второстепенни въпроси”, допълни социалният министър.

Относно актуализацията на пенсиите, той уточни, че има 50% вероятност пенсионерите да си получат актуализираните пенсии  в периода 7-20 юли и 50% това да не се случи и да стане през август.

На въпрос, ако сега бъде приета актуализацията на бюджета, през октомври с колко процента ще се увеличат пенсиите, министърът каза следното:

„Там не целим увеличаване на всички пенсии. Там целим да сближим старите с новите пенсии и да въведем някаква справедливост, която отсъства дълги години. Тогава около 750 000 пенсионери щ получат нов по-висок размер на пенсиите. Средното увеличаване ще бъде с около 15%”, допълни Георги Гьоков.

 

#Георги Гьоков #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »