НАСА откри планета близнак на Земята

НАСА откри планета близнак на Земята
НАСА откри планета, на която е почти сигурно, че има вода, а оттам и живот. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

НАСА направи нова стъпка към откриването на живот извън нашата планета.

Националната въздухоплавателна и космическа администрация (НАСА) на САЩ потвърди откриването на планета извън нашата Слънчева система, пише онлайн изданието startribune.com

Възможно е на тази планета да има вода, а оттам и живот. Небесното тяло, наречено Kepler-22-BI, се намира на 600 светлинни години от Земята.

Годишната орбита на Kepler-22-BI е 289 дни. Тя е с размер 2.4 пъти по-голяма от Земята.

Според данните на НАСА средната температура на повърхността на Kepler-22-BI е 72 градуса по Фаренхайт.

Това е третият път, когато астрономите обявават, че са намерили планета в тази зона, но предишните открития не са били толкова обещаващи.

„Това е феноменално откритие в човешката история“, каза Джоф Марси от Калифорнийския университет, Бъркли, един от пионерите в „лова на планети“ извън Слънчевата система.

„Това откритие показва, че ние – хомо сапиенс – още се опитваме да достигнем планети във вселената, които ни напомнят за вкъщи. И почти успяхме“, казва още той.

Новооткритата планета споделя много общи черти със Земята. Обикаля около звезда, която би могла да е близнак на нашето слънце, като дори разстоянието между Kepler-22-BI и тази звезда е подобно на това между Земята и Слънцето. Годината на планетата продължава 290 дни и е много вероятно там да има скали и вода.

Единственият проблем е, че планетата е прекалено голяма, за да има живот на повърхността й. Размерите й достигат 2.4 пъти тези на Земята и може да се окаже по-скоро планета от газове и течности като Нептун, само със скалисто ядро и предимно вода на повърхността.

#слънце #откритие #Бъркли #планета #Слънчева система #Земята #земя #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"