Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България за РСМ

Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България за РСМ
A A+ A++ A

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази надежда, че българският парламент ще гласува предложението му за ветото над Северна Македония. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина, съобщи БНР.

Т.нар. "Френско предложение" касае разрешаването на спора между двете държави по начин, който да позволи на Република Северна Македония (РСМ) да получи рамка за преговорите си за членство и да започне да работи по нея, но също така да даде гарант за българските притеснения около евентуалното присъединяване на съседната ни държава към ЕС.

"Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", подчерта френският държавен глава.

"Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни:

"Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение".

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи:

"Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме".

Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

#Макрон #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"