Куба пуска гражданите си в чужбина само с паспорт

A A+ A++ A

Куба премахва изходните визи за пътуванията в чужбина от 14 януари 2013 г.

Кубинците вече ще се нуждаят само от паспорт, за да пътуват в чужбина след отмяната на разрешителното за напускане на страната в рамките на реформа на миграционното законодателство, съобщи кубинското правителство, цитирано от АФП и БГНЕС.

Времетраенето на престоя в чужбина ще бъде увеличено от 11 на 24 месеца според новия миграционен закон, който ще влезе в сила 90 дни след публикуването му в Държавен вестник на 16 октомври, съобщи министерството на външните работи в комюнике.

От повече от половин век кубинците, които желаят да напуснат острова, трябваше да искат от властите разрешително за излизане от територията. Те предоставяха разрешителните дискретно, без непременно да дават обяснения при отказ.

Освен това кубинските граждани трябваше да предоставят писмо покана от чужденец и не можеха да остават в чужбина повече от 11 месеца.

При нарушаване на правилата имуществото им подлежеше на изземване и те се смятаха за окончателни имигранти без възможност да се върнат в родината си.

Реформата на законите за пътуванията в чужбина беше най-очакваната в Куба от приемането на серия икономически реформи, които въведоха през 2011 г. доза пазарна икономика в централизираната комунистическа система.

#Куба #паспорт #Държавен вестник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »