Сербезова освободи шефа на „Пирогов” - имало нарушения

Сербезова освободи шефа на „Пирогов” - имало нарушения
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи директора на болница „Пирогов” Иван Поромански. Мотивите за това са констатирани нарушения в управлението на лечебното заведение, съобщават от здравното ведомство.

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение – проф. д-р Иван Поромански. През последните четири месеца Звено „Вътрешен одит“ на МЗ е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия, уточняват от пресцентъра.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.  

През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава, а именно:

При проверката на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими такива по сключени от предходните ръководства договори са забавяни. 

Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв. 

Поемайки управлението на търговско дружество, изпълнителният директор следва да осигури защита на финансовите интереси и опазване на имуществото на дружеството.

Ръководителите на лечебни заведения търговски дружества с над 50% държавно участие следва да гарантират както предоставянето на качествени медицински услуги, така и доброто финансово управление в поверените им дружества.

Извършената промяна в ръководството на „Пирогов“ през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление.

Във връзка с постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването относно реализация на дейностите, предвидени в „Меморандум за сътрудничество между УМБАЛ „Н. И. Пирогов“ ЕАД и община Царево“ (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща апаратура – рентгенов апарат, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „Пирогов“, е извършена проверка, при която е установено:

Новото ръководство на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД не е представило на Министерството на здравеопазването анализ относно реализацията и развитието на проекта за изграждане на медицинския център в Царево.

Изведеното, транспортираното и предоставеното на отговорно пазене в община Царево медицинско оборудване е собственост на лечебното заведение и отговорността за тези дълготрайни материални активи носят органите на управление, съгласно чл. 6, ал. 2 и чл. 8 от Закона за публичните предприятия. Неизползването на медицинската апаратура означава пропуснати ползи за болница „Пирогов“. Същевременно от ръководството на лечебното заведение не са предприети никакви действия.      

Липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, направените два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването, са сред основните мотиви за отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

 

#Асена Сербезова #Иван Поромански #УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »