5800 украински бежанци работят на трудов договор в България

5800 украински бежанци работят на трудов договор в България
A A+ A++ A

Над 5800 бежанци от Украйна са започнали работа на трудов договор в България. Данните посочи Ива Парцалева от Върховния комисариат на ООН за бежанците, по време на семинар, посветен на повишаването на информираността на българското общество по темата за миграцията.

Около 60% от тях са заети в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, заради сезонния характер на тази работа, а останалата част са започнали работа в преработвателната промишленост, търговията, административните услуги и др. Градовете с най-много работещи украинци са Бургас, Варна, София, Пловдив, Добрич, Благоевград и Русе, стана известно от изнесените данни.

Форумът, провеждащ се в София, е озаглавен „Миграция и бежанци - медийно отразяване и предотвратяване на реч на омразата“, а на него журналисти и експерти обсъждат важните предизвикателства, пред които са изправени обществото и институциите във връзка с бежанската криза.

От началото на военния конфликт в Украйна, започнал на 24 февруари т.г., у нас са влезли 364 хил. души. От тях 82 хил. души, около 23%, са предпочели да останат в страната ни, отбеляза още Ива Парцалева.

Тя припомни, че на 31 май приключи първият етап от хуманитарната програма, поради което много от бежанците са предпочели да напуснат България.

„През последните дни ситуацията е динамична – много хора влизат и много хора напускат България“, посочи тя.

Статистика сочи още, че половината (50%) от бягащите от военния конфликт, които пристигат у нас, са жени, а децата са около 39%. Останалите са мъже.

Общо около 30 хил. са настанени в хотели и бази, останалите 50 хил. не се знае точно къде са. Общо 84 украински деца са приети в детски градини, а 439 вече са записани в училище, посочи експертът.

Организатори на форума са Международната организация по миграция, Асоциацията на европейските журналисти в България, Върховният комисариат на ООН за бежанците и „Мулти култи колектив".

#България #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »