16 октомври - Световен ден за борба с глада

16 октомври - Световен ден за борба с глада
Приблизително 60% от хронично недохранените хора в света са жени. Една пета са деца под 5 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От създаването на Организация за земеделие и храни към ООН (FAO) през 1945 г. на 16 октомври се отбелязва Световният ден за борба с глада.

През различните години денят поставя различни акценти на темата, но основната идея остава - повече осведоменост за мащаба на проблема и засилване на солидарността в борбата срещу глада, недохранването и бедността, предаде „Дневник".

Основна тема за 2012 г. е „Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света".

Близо един милиард хора, или един от всеки осем души на планетата, гладуват в глобален мащаб. В същото време всяка година се изхвърлят над един милиард тона хранителни продукти, което е една трета от цялото производство.

Гладът и недохранването са най-големият риск за здравето на хората. Всяка година от глад умират повече хора, отколкото от СПИН, малария и туберкулоза, взети заедно.

Приблизително 60% от хронично недохранените хора в света са жени. Една пета са деца под 5 години.

Всяка година потребителите в богатите държави изхвърлят почти толкова храна (222 милиона тона), колкото е цялото производство на държавите в Африка на юг от Сахара (230 милиона тона).

На глава от населението в Европа и Северна Америка се изхвърлят между 95 и 115 килограма храна. За сравнение, в африканските държави на юг от Сахара и в Югоизточна Азия всеки човек изхвърля едва 6 до 11 килограма храна годишно.

Съществуват и начини за справяне с проблема, като хранителните банки в Съединените щати, които предоставят системно храна на всеки осми американец.

През 2011 г. работещите хранителни банки само в Европа са спасили от изхвърляне и са раздали 400 000 тона годна храна на 5,2 милиона души.

#ООН #глад #Африка #Европа #Северна Америка #храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"