Премиерът отива в Брюксел без решение за вдигане на ветото над РС Македония

Премиерът отива в Брюксел без решение за вдигане на ветото над РС Македония
A A+ A++ A

Кирил Петков ще отиде без решение за вдигане на ветото на РС Македония в Брюксел за срещата на лидерите на ЕС на тема “Европа и Западни Балкани”. Независимо, че от ГЕРБ обявиха безпрекословна подкрепа за евроинтеграция на Западните Балкани, Петков и депутатите от “Продължаваме промяната” се опитаха всячески да заобиколят да има решение на Министерския съвет, което в Народното събрание да бъде гласувано.

Началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова обаче обяви, че Кирил Петков няма да отстъпи от изказваната формула за решението за РС Македония, а именно - решението първо да мине през парламентарната комисия по външна политика в парламента, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет. А опозицията заяви, че правителството залага противоконституционни казуси с подобни идеи.

От 15.00 часа, за когато беше насрочено заседанието на Министерския съвет, комисията по външна политика също се събра да заседава.

Депутатите от опозицията припомниха, че по Конституция външната политика на България се води от Министерския съвет, а не от Народното събрание. Въпреки че външният министър Теодора Генчовска също беше а заседанието на комисията в парламента, мнозинството от депутатите решиха заседанието на комисията да бъде отложено, тъй като подходът, предложен от ГЕРБ-СДС да има първо решение на правителството, а след това и произнасяне на парламента.

“Призовавам Министерския съвет да не се крие зад НС, той е водещата институция и очакваме да вземе ясни и отговорни решения”, подчерта в коментар и президентът Румен Радев.

Президентът обаче предупреди, че в този  момент ветото не може да бъде вдигнато без да бъде подписан Двустранният протокол между София и Скопие, чийто първоначален вариант не отчита националните интереси на България, пише Епицентър.бг.

 

#Кирил Петков #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"