Кабинетът „Петков” падна! (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

Кабинетът „Петков” падна! (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
A A+ A++ A

Кабинетът "Петков" падна! Със 123 гласа "за" вотът на недоверие мина и правителството на премиера Кирил Петков си отива.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеески, г-н Борисов, г-н Трифонов и г-жа Митрофанова. Заявам ясно, че този вот е само една малка стъпка по един много дълъг път. (...) Обещаваме, че ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме държава без задкулисие, без мафия, една нормална европейска държава", каза премиера Кирил Петков веднага след като бяха обявени резултатите. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от пленарната зала. 

Какво предстои

Според Конституцията при успешен вот на недоверие министър-председателят подава оставката на правителството. Конституционалисти обаче коментираха пред "Дневник", че този акт ще е ненужен, тъй като се приема, че с гласуването на вота Народното събрание практически отнема мандата за управление, който е дал на Министерския съвет при избирането му. Правителството обаче продължава да управлява до одобряване на негов наследник.

Оставката задължава президента Румен Радев да даде начало на нова конституционна процедура по излъчване на кабинет, която включва три опита в рамките на действащото Народно събрание. Основният закон предвижда държавният глава да започне консултации с парламентарно представените сили, а след това даде втори шанс на най-голямата група - "Продължаваме промяната", да излъчи управленски екип.

Конституцията не определя срок, в който да започнат или завършат консултациите. Преценката дали да бъдат поотделно с всяка от формациите, или едновревременно е на президента. Няма и фиксиран срок, в който трябва да бъде връчен първия мандат, но има ограничение за изпълнението му - след получаването на мандата, кандидатът за министър-председател има седем дни да предложи правителство или да го върне неизпълнен.

Източници от президентството коментираха за "Дневник", че Радев ще спази "разумен срок" за връчването на първия мандат и няма нито да го бави излишно, нито да бърза прекалено. Обичайният срок при тези процедури миналата година беше около седмица. Ако той бъде спазен и сега, премиерът Кирил Петков ще получи време, за да задейства своя план "Б", включващ търсенето на още поне шестима депутати в подкрепа на управлението. В момента управляващата коалиция на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" разполага със 115 гласа - от своите 109 депутати и шестимата напуснали "Има такъв народ", а за мнозинство се нуждае от поне 121.

Във вторник (21 юни) Петков изрази надежда, че все още могат да се намерят такива депутати като изрично посочи, че разчита най-много на хората в "Има такъв народ". Представители на "Продължаваме промяната" вече коментират, че с този мандат ще се опитат да предложат правителство с по-кратък хоризонт - напр. местните избори догодина, и съвсем конкретни задачи, които да свърши.

Ако Петков и Василев не успят да си осигурят мнозинство, мандатът ще отиде при втората по численост парламентарна група ГЕРБ. Срок за връчване отново няма, но и бившите управляващи също ще разполагат със седмица за предложения. Бившият премиер Бойко Борисов вече посочи с какви партии би преговарял за бъдещо управление на страната. В зададените от него критерии и очертаната евроатлантическа коалиция не се вписва единствено "Възраждане". Партията на Костадин Костадинов така или иначе не би имала интерес да подкрепи ново правителство в сегашния парламент, защото е единствената формация, при която социлозите отчитат електорален растеж. Доколкото обаче сегашните управляващи отричат каквато и да било възможност да подкрепят правителство на ГЕРБ, единствената възможност то да се реализира е да получи подкрепата на ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Ако и ГЕРБ не успее, президентът ще прецени на кого да даде третия проучвателен мандат. В двата кратки парламента миналата година той на два пъти избра БСП, но напоследък и двете страни демонстрират все по-сериозно влошаване на отношенията, включително с лични нападки между Радев и лидера на левицата Корнелия Нинова. Въпреки това източник в президентството е на мнение, че именно социалистите биха получили третия мандат, ако се стигне дотам

Единствената публична заявка за готовност да получи третия мандат дойде от "Има такъв народ" веднага след излизането им от управляващата коалиция. От партията отказаха коментари какво биха направили в такава хипотеза, но според напусналите депутати обсъжданият сценарий предвижда с мандата на "Има такъв народ" да се състави експертен или програмен кабинет с министри от формацията и други публично известни експерти, и с парламентарната подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

В понеделник (20 юни) президентът коментира, че изборите са най-нежеланата възможност и че още е рано да мисли на кого да даде третия проучвателен мандат. Думите му бяха разтълкувани от наблюдатели като знак, че той не бърза да се изчерпят процедурните възможности по Конституция, което ще даде време на Народното събрание да приеме поне някои законопроекти, свързани с получаването на средства по плана за възстановяване и устойчивост.

Ако и третият проучвателен мандат се окаже неуспешен, президентът назначава служебен кабинет, разпуска 47-мото Народно събрание и определя дата за избори за нов парламент.

 

#вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »