Гавра! Москва прекръсти площада пред посолството на САЩ на "Донецка народна република"

Гавра! Москва прекръсти площада пред посолството на САЩ на "Донецка народна република"
A A+ A++ A

Русия преименува площада пред посолството на САЩ в Москва на името на самообявилата се сепаратистка Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна, предаде ДПА, цитирана от "Труд".

Официалното признаване на "републиката" от страна на Москва през февруари доведе пряко до нашествието на руски сили в Украйна. Западните съюзници, подкрепящи Украйна във войната срещу Русия, не признават ДНР за независима от Киев.

Днес московската градска администрация публикува указ за преименуването на площада. Това решение принуждава посолството на САЩ отсега нататък да споменава ДНР, която Вашингтон също не признава за независима държава, когато съобщава адреса си. 

Името "Площад на Донецката народна република" беше избрано с онлайн гласуване, като единствените други варианти бяха "Защитници на Донбас" и "Владимир Шога", името на убит лидер на сепаратистите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подкрепи публично планът за преименуване на площада.

Подобни дипломатически провокации не са нова тактика. През 2018 г. площадът пред руското посолство във Вашингтон беше преименуван на "Борис Немцов", на името на руски опозиционен политик, убит през 2014 г., което предизвика гневна реакция от страна на Москва.

Чешката столица Прага последва този пример, като създаде площад Немцов пред руското посолство. Алея в близост до посолството пък беше кръстена "Ана Политковска", на името на застреляна журналистка, която се отнасяше критично към Кремъл. Тогава руското посолство започна да използва като официален адрес името на сграда на консулството.

След началото на войната в Украйна пражките власти преименуваха и улицата, на която се намира руското консулство, която вече носи името "Улица на украинските герои".

снимка: mobrep.ru

 
 

#ДНР #Москва #площад #посолство на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »