Македонските българи: Френското предложение е в правилната посока, но има едно голямо НО

Македонските българи: Френското предложение е в правилната посока, но има едно голямо НО
A A+ A++ A

Петър Колев е северномакедонски политик, публицист и пробългарски активист от Северна Македония. Той е бивш член председател на сдружението „Македонско–българско приятелство“. Председател на политическа партия - Граждански демократичен съюз. Ето какво публикува той на стената си във Фейсбук, с което отрази позицията на организациите на македонските българи:

Но, едно голямо НО!

Предложението на ЕС, което стана известно като "френско предложение" е в правилната посока за решаване на двустранните въпроси между София и Скопие. Ние, организациите на македонските българи, благодарим на френското председателство и на страните-членки на ЕС за това, че припознаха и предложиха решение за проблема с човешките права на българите в Македония, но

... има едно голямо НО!

Ние, македонските българи, не сме искали и никога няма да участваме в сценарий за търговия на човешки права срещу достойнството и родовата памет на нашия народ и нашите дядовци!

Затова настояваме за решението на следните важни въпроси, които трябва да бъдат изчистени, преди предложението да бъде прието:

1. В двустранния протокол трябва да бъдат отразени решения и гарантирани с механизми за контрол всички спорни въпроси, включително и въпросите от общата история каквито са: създаването на БМОРК-ВМОРО-ВМРО, Илинденско-Преображенското въстание, Първата световна война, 11-та македонска дивизия, периода между двете световни войни, както и периода на Втората световна война, и те да бъдат така формулирани, че РСМ да бъде задължена да отрази тези промени в учебниците по история.

2. Контролът по изпълнението на ангажиментите да бъде осъществяван от Европейския съвет, а не от Европейската комисия.

Искаме да бъдем разбрани правилно: цялата тази инициатива за нашето равноправие, няма да има никакъв смисъл, ако в уроците по история в училище нашите деца продължават да учат, че произхождат от народ, който е татаро-монголски, фашистки и окупаторски, народ, който е най-голямото зло за Македония.

Точно от тези нерешени въпроси се поражда езикът на омразата към България и всичко българско!

#Петър Колев #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »