Външната комисия обсъжда френското предложение за РСМ

Външната комисия обсъжда френското предложение за РСМ
A A+ A++ A

Комисията по външна политика днес провежда заседание, на което ще бъде обсъдено т.нар. френското предложение за разрешаване на спора между властите в София и Скопие.

Заседанието ще се проведе в 15.00 часа. На него ще бъде представено становището на Министерството на външните работи относно проекта на протокола за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с РС Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на ЕС (бел.ред. - френското предложение) във връзка с процеса на разширяване, пише БГНЕС.

Припомняме, че документът, изготвен от френското ротационно председателство, беше изпратен в комисията още в петък. Два дни по-рано на своето заседание миналата сряда правителството реши всички въпроси, свързани с темата Северна Македония, да се решават само от народните представители. 

В същото време заседанието в Люксембург на посланиците на страните от ЕС завърши без да се обсъжда българска позиция относно ветото върху РСМ.

Членове на комисията от управляващата коалиция вече коментираха пред БНТ, че с гаранциите, които дава документът, е много добър за страната ни, защото според него Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи и ако Македония не направи това - няма да има преговори за ЕС и съответно няма да вдигнем ветото. Според тях едва ли бихме получили по-добра оферта, защото френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка, което е без прецедент, тъй като досега страните членки избягваха да поставят двустранни спорове на европейско ниво.

Членове на комисията от ГЕРБ също неофициално определиха френското предложение като добро за страната ни. Не така стоят нещата с „Има такъв народ“ и „Възраждане“ обаче. Слави Трифонов отново повтори думите си, че Кирил Петков е извършил национално предателство, а депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев определи предложението като неприемливо и го нарече поредно извиване на ръце. 

Премиерът Кирил Петков многократно обяви вече, че ако парламентът не промени българската позиция, той еднолично няма да свали „ветото“.

Държавният глава Румен Радев остро критикува премиера и правителството с думите, че кабинетът не е успял да изработи българско предложение по спорния въпрос с Република Северна Македония, а сега внася френското предложение и при това го прехвърля всичко върху Народното събрание, без да заяви позиция. Въпреки това президентът нарече френското предложение „най-доброто“ и „най-справедливото“.

Междувременно в Северна Македония се проведе многохиляден митинг с призиви за предсрочни избори и за отхвърляне на предложенията, организиран от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

#РСМ #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай