Ако няма предвидимост на цените на тока - инфлационен шок, фалити и безработица

Ако няма предвидимост на цените на тока - инфлационен шок, фалити и безработица
A A+ A++ A

Работодателите искат от депутатите спешни мерки за цените на газа и тока, както и индексация на строителните договори.

"По компенсациите за май и за юни се работи коректно. Притеснението за бизнеса е, че след няколко дни изтича механизмът за компенсации. По отношение на електроенергийните цени, цените на газа и възможността за сключване на дългосрочни договори ситуацията ескалира. Ако не работим в условията на предвидимост, това би довело до инфлационен шок. Инфлацията е общ проблем на обществото", заяви икономическият съветник към БСК Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин". 

По думите му нормалният хоризонт са 12-месечните договори, но заради свързаността на отделните пазари в ЕС има проблеми българският бизнес да получи дългосрочни договори. 

"Некомпенсирането на енергийните цени ще доведе до инфлационен шок. Той ще се отрази върху цялата икономика. Ако сега предвидената инфлация е от порядъка на 11-12%, този инфлационен шок ще нарасне около 16-20%. Бизнесът иска и компенсации за цените на газта. За газта компенсация за цените, които са одобрени от КЕВР за април - 142,52 лв. Цените над тази сума да бъдат компенсирани", посочи икономическият съветник към БСК. 

Той изтъкна, че проблемът е, че решението е тръгнало по пътя за изменение на Закона за енергетиката, но там няма никакви цифри. 

"Правомощията се дават на министъра на енергетиката, който преценява. Този фонд на гарантиране на сигурността на електроенергийната система може да остане празен. Пътят на решението в момента отново поставя бизнеса в неяснота", допълни Ножаров пред Bulgaria ON AIR. 

Неговото мнение е, че индексацията на строителните договори във връзка с енергийните цени оскъпява металните елементи в строителството.  

"Не са платени и част от строителните договори в строителството. Също това, за което не се говори, са плащанията по проекти, които са свързани с европейското инвестиране. Проблемът там е, че при корекции сумите трябва да се приемат от националния бюджет", каза Щерьо Ножаров. 

"Икономическата политика я няма, а антикризисните мерки не са такива в своята същност. Ние нямаме управление на основни макроикономически елементи. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, в бизнеса ще има много фалити, което пък ще доведе до безработица, което ще увеличи социалните плащания от бюджета. При което дефицитът ще стане по-голям, с което България рискува да отложи с доста години приемането в еврозоната", заключи Ножаров.

#бизнес #ток #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай