Какво можем да видим в Лондондери, Ирландия

Какво можем да видим в Лондондери, Ирландия
A A+ A++ A

Лондондери е старинен град в Северна Ирландия, опасан със стени и четири порти, които са иззидани през 1618 г.  -  Бъчърс Гейт, Бишъл Гейт, Шикей Гейт и Ферикей Гейт. Така се е оформил днешният облик на града – една ромбовидна цитадела, отвсякъде опасана със стени. Крепостните стени на града никога не са били превземани в историята му, от тук идва и прозвището му „ Девственият Град “.

Разположен на двата бряга на виещата се река Фойл, градът има две части – нова, наречена Уотърсайд и старата, която се нарича Сити Сайд. Градът има още един район, който се намира извън пределите на крепостните стени – националистическият район Богсайд, където се провеждат различни национални събития.

Архитектурата в стария град е една смесица от различни стилове, която радва окото на ценителите и посетителите му. Удоволствие е да се разхожда човек из стария град. Тук можете да видите сгради във викториански, джорджиански и едуардовски стил. Голяма част от сградите в годините са били реставрирани, за да запазят своята визия и до днес.

Не всички сгради са толкова красиви и приветливи. Понякога при разрушаването им по ред причини, се налага да се издигнат наново набързо, като не се взема предвид и не се обръща чак такова внимание на визията им.

Внимание заслужава и впечатляващата съвременна архитектура, която се гради в последните години на миналия век.

След всички антентати и разрушващи го събития, градът днес отново се възражда и възстановява. Развива се като приятна туристическа дестинация. С красивата природа в околностите и възстановяването на културно историческите и архитектурни паметници, днес Лондондери определено има каквко да покаже на своите посетители и туристите.

Ето и някои от най – интересните места, които можете да видите в този старинен северноирландски град:

1. Интересна е готическата катедрала „ Сейнт Колумба “, където се съхраняват ключовете, с които през 1688 г. легендарните протестантски чираци са заключили портите на града, за да спрат нашествието на прииждащите католически поклонници.

2. Посетете най – старият самостоятелен универсален магазин в света „ Остинс “, който е построен през 1830 г., разположен в центъра на самия ромб.

3. Музеят „ Еми Ерхарт Център “, който се намира само на няколко километра на север от града, в Белиарнет, построен на мястото, където американската авиаторка се е приземила през 30 – те години на XX век.

4. Разгледайте многобройните музеи в самия град – Уъркхаус Мюзиъм, Тауър Мюзиъм, Харбър Мюзиъм, Фойли Веули Рейлуей Сентър.

5. Разходете се по централния площад в първата събота на месеца, за да разгледате сергиите на занятчиите на Walled City Market, където можете да се наслаждавате на произведенията на искуствата, които са сътворили. Тук всяка вещ е уникат, няма повторение.

6. Разходете се около стените на града по посока на часовниковата стрелка, за да видите модерната фасада на Форума на хилядолетието.

7. Вижте паметника на военния мемориал.

8. Разгледайте и новите модерни сгради, строени през 1970 г. – църквата Стилстаун Роуд, Колон Бар, Крегън Кънтри парк.

9.  Разходете се в околностите на града, за да се докоснете до красотата на природата. Отидете до Фоган Вели и Несуд, за да видите най – големия водопад в Северна Ирландия.

10. Разходете се вечер край река Фойл, преминете по новия съвременен мост, построен през 2011 г. и носещ названието Мирният мост.

Лондондери или за местните просто Дери, има какво да покаже на всеки, който реши да го посети. Защо това да не сте и вие?

#Ирландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »