Йончева: Добре е ветото на РСМ да падне, но ако са приети и българските условия

Йончева: Добре е ветото на РСМ да падне, но ако са приети и българските условия
A A+ A++ A

"По процедура Министерският съвет не е задължен да внесе предложената преговорна рамка от Френското председателство на ЕС за Северна Македония в Народното събрание. Смятам, че обсъждането в пленарната зала е изключително важно от политическа гледна точка, защото темата изисква консенсус между различните политически сили. ... Не само обсъждане, но и да бъде гласувано френското предложение. От юридическа гледна точка, ветото може да бъде свалено в Брюксел и само от министър-председателя, без да влиза за обсъждане и гласуване в парламента".  

Това коментира пред БНР Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

  Тя подчерта, че темата "Македония" е чувствителна за обществото и ако няма консенсус по нея, може да се очаква обществено напрежение и ескалация, която е непредвидимо по какъв начин ще се прояви.  

Йончева сподели, че е имала среща с еврокомисаря Оливер Вархеи на тази тема, на която му е предложила да се направи конференция, но той да убеждава България да премахне ветото на РСМ, а да чуе българската позиция от български експерти и политици:

"И Вархеи да каже как българските интереси ще бъдат защитени в една такава преговорна рамка. Договорихме се за конкретна дата на такава конференция, след което той в последния момент я отложи. Това ме навежда на няколко въпроса, че в София Вархеи повече е убеждавал, отколкото се е вслушвал в българските законни искания".

Според евродепутатката е добре ветото на РСМ да падне, но ако са приети и българските условия.   

"Виждам, че в България се казва, че ако Скопие промени Конституцията на РСМ и впише българите като държавотворен народ, това е достатъчно. Не знам дали е достатъчно, защото имаме договор с РСМ".

 Елена Йончева изложи впечатлението си, че ЕК не разбира позицията на България в спора със Северна Македония:

"Не ни разбират или не искат да се вслушат в българските аргументи. България като че ли пропусна през последните години, за да изложи своите аргументи. Споразумението със Скопие трябваше да има календарен план как точно то ще бъде приложено. България наложи вето, без да е подготвила Европейската комисия за какво и защо се бори. Българската кауза трябваше да бъде превърната в европейска кауза. Това не се случи и затова не ни разбира ЕК".

 

#Елена Йончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »