Атина опроверга препоръките на кредиторите си

Атина опроверга препоръките на кредиторите си
Гръцкият зам.-министър на финансите Христос Стайкурас (вляво) заедно с министър на финансите Янис Стурнарас (вдясно). Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Кредиторите на Гърция и по-конкретно Международният валутен фонд (МВФ) са се лъгали по въпроса за отражението на драстичните икономии върху рецесията, заяви гръцкият зам.-министър на финансите Христос Стайкурас.

Стайкурас подчерта, че докато гърците са били принудени да направят „огромни жертви" от порядъка на 49 млрд. евро след 2010 г. в замяна на няколко международни заема, резултатите в бюджета не са били „на висота", защото отражението на рецесията е било „много по-силно от предвиденото", предадоха АФП и БГНЕС.

От 2009 г. насам „мултипликационният коефициент" на мерките за драстични икономии върху спада на растежа беше около 1 вместо 0.5, предвиден от ЕС и МВФ за прилагането на плановете за възстановяване на икономиката, продиктувани на Гърция срещу финансовото й спасяване, обясни зам.-министърът.

Стайкурас заяви, че самият МВФ „вече признава това".

Гръцките медии отбелязват също, че случаят с Гърция, която през 2013 г. очаква шеста поред година на рецесия, е опровергал препоръчваните досега математически модели за дозиране на рецептите за възстановяване на страните, получаващи кредити от МВФ.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви твърдата си позиция, че Гърция трябва да остане в Еврозоната.

#Ангела Меркел #Канцлер на Германия #еврозона #икономии #мерки #Европейски съюз #МВФ #Международен валутен фонд #кредитори #ЕС #Гърция #Атина #зам.-министър на финансите #Христос Стайкурас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници